Община Разлог първа в България успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

 

Община Разлог успешно интегрира регистъра за услуги. Той съдържа информация за предоставяните услуги от общините. Министерски съвет дава възможност за вграждане на Регистъра на услугите в сайта на всяка администрация. Община Разлог е първата община в страната, която въведе в сайта си такъв регистър, като по този начин получи признание от МС.

Предимствата на регистъра са, че за всяка административна услуга, вписана в него, има подробна информация за начина и сроковете за предоставянето им. Това води до по-качествено предоставяне на административни услуги на  гражданите и фирмите. Обновени и качени са всички бланки на заявления, съобразени с нормативните изисквания за съответната услуга и режим. Регистъра на услугите предоставя още заявяване на административни услуги по различни канали, както и получаване на резултата. Това може да се случи по интернет, на гише или по пощата. Проследява се статуса на услугата през интернет страницата на общината; заявява се услуга само с минимум документи, без да се налага прилагане на удостоверителни материали, издавани от други администрации; по-кратки срокове за административно обслужване.

Всички тези услуги са достъпни и за жителите на населените места в община Разлог, чрез кметствата. По този начин на място, в сградите на кметствата, могат да бъдат заплатени всички данъци и такси за услуги, включително и чрез ПОС терминали, което значително облекчава жителите на селата и не се налага да пътуват до град Разлог.