Премиерът Бойко Борисов от Сандански: Сделката за ЧЕЗ не е съмнителна, не е добра идея да одържавяваме фирми

 

120 младежи и официалните гости на зимния университет на ГЕРБ почетоха с мълчание починалия Стефан Шарлопов

 

„Сделката за ЧЕЗ е направена в Чехия между частни субекти. Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес.

Държавата е лош стопанин, не е добра идея да одържавяваме фирмите”, коментира Бойко Борисов по време на 9-ия зимен университет на младежката организация на ГЕРБ в Сандански. В началото на университета бе отдадена минута мълчания на внезапно починалия Стефан Шарлопов.

Премиерът бе категоричен, че поддържането на свободен пазар и частен бизнес е обвързано с наличието и на силен регулатор. “Колегите от БСП ни попитаха защо не извадим 380 млн., за да купим активите на ЧЕЗ. Защо само на ЧЕЗ, а EVN и “Енерго про”? Защо да не вземем и “Лукойл Нефтохим”, заяви той. Борисов посочи, че Западът не работи по този модел и ние, като проевропейска държава, трябва да следваме техния пример. Той обясни, че е казал на Теменужка Петкова да подаде оставка, защото на пръв поглед много хора са повярвали, че в тази сделка има следи от корупция. “Това обаче е абсолютна лъжа. Частни компании са си се разбрали, държавните регулатори ще ги наблюдават, но аз не мога да оставя и нейната, и нашата репутация да има някакъв подтекст в нея”, допълни премиерът.

Сделката коментира отново и Делян Добрев. Българската банка за развитие не финансира сделката за ЧЕЗ и това е публично известно от 10 дни, заяви депутатът от ГЕРБ. Той каза това по повод изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, в което тя намесва Българската банка за развитие. Добрев допълни, че Нинова е изрекла една откровена лъжа, на която няма как да не се реагира от страна на ГЕРБ. Днес Българската банка за развитие отново е публикувала съобщение, че не участва в сделката, въпреки че това е станало ясно още на 15 февруари със статия в електронно издание, посочи народният представител.

“Важно е да имаме ефективен орган за борба с корупцията. Не трябва на разни места да се случват безобразия, а после да се приписват на нас, затова този орган трябва да има и широк обхват”, заяви още лидерът на ГЕРБ на въпрос, свързан с новия закон за антикорупция и прилежащите към него звена. “Винаги сме подкрепяли нашите съседи от Гърция, но не пропуснах случая да им припомня и някои важни неща. Преди години Гърция и Италия приеха проекта “Посейдон”, който заобиколи България, но сега ги питах колко коректни бяха тогава”, каза Борисов. “Ние можем да помогнем на Скопие и Атина за решаване на спора за Македония, но само ако ни помолят. Всички в ЕС оцениха това, което направихме с македонския премиер Зоран Заев”, посочи още Борисов за споразумението за добросъседство, подписано през август 2017 г. “Всички колеги – и за тях учудващо, и за нас учудващо, казват българското председателство върви добре. Опозицията няма реално за какво да се хване. Ние сме управлявали и в по-лоши времена. Тогава безработицата беше 12-13%. Сега работодателите търсят работници. Ние помагаме на бизнеса да намери работници. Икономиката върви добре. Опозицията търси скандал, за да го раздуе през медиите”, посочи още Борисов. “На опозицията им е криво, че имаме успешно председателство. За пръв път от години на първи юли (тогава свършва председателството на ЕС) ще посрещаме Джулай морнинг на морето. Може би и нас щеше да ни е яд, ако бяхме опозиция”, предположи лидерът на ГЕРБ.

За Шенген не представляваме никакъв риск. По въздух и вода могат да ни приемат още сега, каза още Борисов пред над 120 младежи от цялата страна в рамките на 9-ия зимен университет на Младежи ГЕРБ, съобщиха от партията.
“Всички казват, че сме готови да влезем в Шенген по вода и въздух. Репутационни проблеми в това отношения нямаме. Някои европейски държави обаче се притесняват, че ако се присъединим и по суша, голяма вълна от мигранти ще се насочи към тях. Затова ги разбирам”, е обяснил още премиерът, цитиран в съобщението. По думите на Борисов е от изключително значение европейски коридори номер 4, 8 и 10 да бъдат напълно завършени, защото това би дало тласък както на бизнес отношенията, така и на културния обмен между страните. “През последните 10 години започнахме строителството на 6 магистрали. Някои и ги завършихме. Когато дойдохме на власт, пътищата бяха в много тежко състояние. Веднага се сещам за “Дунав мост 2″. Вижте как изглежда сега”, е отбелязал още Бойко Борисов.

 

 

Гледайте видео от 9-ия зимен университет на Младежи ГЕРБ в гр. Сандански

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2131841680377224/