159-годишната черква в Сапарева баня чества храмов празник със стотици гости, архимандрит Василий: Патриарх Неофит заръча да се обичате и да вярвате в Бога

 

Председателят на църковното настоятелство отец Димитър Фелибев поднесе букет цветя на архимандрита, вярващите се черпиха с топла ракия и постни ястия

 

Навръх 159-годишнината си черквата в Сапарева баня чества своя храмов празник „Св. 40 мъченици Севастийски”.

Множество вярващи, жители на община Сапарева баня и много гости, присъстваха на преждеосвещенската света литургия. Официални гости с благословията на патриарх Неофит бяха пратени надзорникът на патриарха и Софийска митрополия отец Ангел Ангелов, протосингелът на патриарха архимандрит Василий и младият дякон Стоян. Присъстваха архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, както и свещениците Райко Ваклин, отец Радослав Ваклин и отец Димитър. Присъства и зам.-кметът на община Сапарева баня Славчо Коларски.

Официален гост бе и архиерейският наместник на Сандански – отец Георги. Той всяка година уважава тържеството. Литургията бе отслужена от викарий архимандрит Василий и дякон Стоян.

Архимандрит Василий в словото си предаде думите на партиарха Неофит – че ги праща в Сапарева баня с благоволение и пожелание да се молят, да обичат и вярват в Бога, както 40-те мъченици влезли в леденото езеро. Отец Ангел в словото си също пожела здраве, хората да вярват в Бога, че Бог е любов и Божията любов да бъде в душите и сърцата ни. Пета неделя вярващите са в пост и много миряни бяха донесли баници, погачи, постен гювеч, картофена салата, сарми, постни кексове, топла ракия и безалкохолни напитки. Отслужен бе вовосвет от отец Димитър и осветени приношенията. Отец Димитър Фелибев, председател на църковното настоятелство, благодари на гостите и поднесе букет цветя на архимандрит Василий. Също така благодари и на хористите към храма, които извършиха почистването и подготовката на храма. Свещеникът им благодари и пожела на хора здраве, да са все така отдадени на бога и да поддържат Божия дом. Малко повечерие с Богородичен канон и акатист – Трета статия следобяд към 15 ч. бе отслужена от отец Вергил. Така 9 март бе ден, в който вярващите миряни прекараха почти целия ден в черквата с пожелания догодина да са пак живи и здрави да посрещнат празника.