ТФ "Родолюбие"

 

Ситно кюстендилско и Леперинината донесоха на родолюбци второ място на 12-ия национален фолклорен фестивал конкурс „Хоро се вие, извива“

 

Първо и второ място спечели фолклорен ансамбъл „Родолюбие“. Кюстендилските танцьори получиха високо признание на 12-ия национален фолклорен фестивал конкурс „Хоро се вие, извива“, който се проведе в столичната зала „Триадица“.

Журито присъди първо място в конкурса „Балканско хоро“ на кюстендилския ансамбъл, чийто главен художествен ръководител е Симеон Васев и хореограф Васил Василев.

Симеон Васев и Васил Василев

„Ансамбълът ни участва с 11 жени и 4-ма мъже. В конкурса „Балканско хоро“ се представихме на сцената с велешко хоро, което впечатли компетентното четиричленно жури от България, Сърбия и Гърция. В основната конкурсна състезателна програма за български народни хора представихме две хора –  ситно кюстендилско и Леперинината, за които бяхме класирани на второ място“, сподели Васил Василев.

В 12-ият национален фестивал „Хоро се вие, извива“ взеха участие 23 групи към клубове за народни танци. Освен да представят своите умения под ръководството на специално поканени хореографи от България, Сърбия и Гърция те имаха възможност да разучават нови за тях балкански хора.

ФА „Родолюбие“ ще участва в 18-ия национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, който ще се проведе в Стара Загора от 23 до 25 март. 30 деца от кюстендилския ансамбъл ще представят на сцената на Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858 г.“ три танца, каза Васил Василев.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon0