Осъдиха условно депутата от Гоце Делчев Д. Гамишев за смърт на пътя, БСП-Благоевград: Да го разследват ощетил ли е държавата със 195 774 лв.

Димитър Гамишев

Гамишев е продал фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД на беден човек с цел да избегне плащането на данъци, казват червените в декларация

Окръжният съд в Благоевград осъди условно депутата от ГЕРБ-Гоце Делчев Димитър Гамишев, подсъдим за причиняване на смърт на пешеходец. Окръжните магистрати го признаха за виновен и постановиха 2-годишна условна присъда, като го лишиха и от правото да шофира за период от 3 години.

Факсимиле от Договор за продажба на дружествен дял

Катастрофата е станала на 27 ноември 2014 година в село Копривлен. На улица „Атанас Тешовски”, като правоспособен водач на МПС, при управление на собственото си моторно превозно средство – лек автомобил марка и модел „Хюндай Санта Фе”, в населено място, със скорост от около 68 км/час в участъка на пътя на излизане от село Копривлен в посока към село Парил, Димитър Гамишев е нарушил правилата за движение по пътищата. Поради това депутатът от ГЕРБ е блъснал пресичащия пътното платно от ляво надясно по посока на движението му пешеходец – Иван Жбантов от село Копривлен, като причинил смъртта му. Мъжът починал в “Пирогов”, въпреки усилията на лекарите да го спасят. Миналата година Гамишев сам се отказа от имунитета си, който беше поискан от главния прокурор Сотир Цацаров.
“Много съжалявам за станалото, на всеки може да се случи да попадне в такъв инцидент, ще обжалваме присъдата. Има неуважени пропуски, които въздействат върху съдебния процес”, лаконичен бе народният представител, след като чу решението на Окръжния съд в Благоевград.

Факсимиле от списък с длъжници

Същевеременно членовете на Изпълнителното бюро на Областния съвет на БСП в Благоевград излязоха с декларация срещу Гамишев, цитираме: „Озадачени сме от изнесената в последните дни информация, касаеща злоупотреби с данъци от страна на народния представител от ГЕРБ Димитър Гамишев”, посочва се в позиция на ИБ на Областен съвет на БСП – Благоевград. Ето какво пишат те: „Според публикациите в медиите малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ-Гоце Делчев, Гамишев прехвърлил фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД на „Файнест Асошиътс“ ЕООД. Към момента „Гамишев – НКБ“ ЕООД фигурира в списъка на големите длъжници на НАП, които нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв. и е добавена в позорния списък на НАП през август 2017-а. Големите дългове обаче са факт доста време преди това, още докато Димитър Гамишев е неин едноличен собственик. За нас е пълна загадка как е осъществено вписването на продажбата на фирмата в Агенцията по вписванията, след като тя е сред големите длъжници в страната. Нещо повече – твърди се, че „Файнест Асошиътс“ ЕООД е фирма с 2 лева капитал, регистрирана в Ловеч, на ул. „Шипка“ 5А. Неин собственик и управител е Георги Михайлов Георгиев, който е управител на 93 фирми и собственик на 53 дружества. Данните в Търговския регистър показват още, че на същия адрес в Ловеч са регистрирани общо 23 фирми. Освен това поне 10, ако не и повече от фирмите на въпросното лице Георги Георгиев, са длъжници на НАП с големи суми. Всички тези факти категорично говорят, че Гамишев е продал фирмата си на човек, без никакви материални възможности, с единствената цел да избегне плащането на данъци. ИБ на ОблС на БСП – Благоевград настояваме за незабавна проверка от страна на компетентните органи, които да се самосезират и да установят какви са фактите по този случай. Вярно ли е това и ако е вярно, как е допуснато един народен представител да ощетява държавната хазна със стотици хиляди левове? Къде са отговорните инстанции, които са допуснали един народен представител, и то от управляващата партия, да извърши подобно нещо?
ИБ на ОблС на БСП – Благоевград настоява възможно най-бързо случаят с Димитър Гамишев да бъде проверен и резултатите да бъдат публично оповестени”, пише в декларацията на БСП.

Преди дни на редакционната ни поща от имейл, който се пази в редакцията, бяха изпратени факсимилета от Списък на длъжници по чл. 182, ал. 3, т. 2 от ДОПК, с фигуриращото име на „Гамишев НКБ” ЕООД, а също и договор за продажбата на дружествен дял, касаещ фирмите, споменати в декларацията на БСП-Благоевград.