Хората с увреждания се вдигат на протест, председателят на Съюза на слепите в Кюстендил Борислав Лазаров и Васил Долапчиев: Голяма част живеят под линията на бедността

Борислав Лазаров и Васил Долапчиев (вдясно)

Настояваме да отпадне терминът “определяне на работоспособност” и категорично не искаме разделяне на медицинската експертиза

 

Протестна нота ще бъде връчена на областния управител на Кюстендил Виктор Янев от национално представени организации на хора с увреждания, съобщи Борислав Лазаров, председател на Регионалния съюз на слепите-Кюстендил. Поводът за това е националният протест, който ще се проведе на 11 април пред Министерския съвет. Хората с увреждания ще протестират заради подготвяната реформа в областта на медицинската експертиза. В протестна нота до президента Румен Радев, председателя на НС, социалния министър Бисер Петков, областните управители и медиите организациите са представили своята позиция за реформата и въпросите, на които искат да им бъде отговорено.

Кюстендилски организации ще се включват в националния протест за хората с увреждания.

“Повече от 25 години хората в неравностойно социално положение са предмет на множество експерименти. За съжаление качеството на живот не се е променило и те остават в периферията на обществото. Голяма част от тях живеят под линията на бедността, на прага на физическото оцеляване. Винаги сме считали протестните действия като крайна форма на изява, но чашата на търпение този път преля и решихме да се възползваме от законните си права. Настояваме да отпадне терминът “определяне на работоспособност” и категорично не искаме разделяне на медицинската експертиза. Смятаме, че тя трябва да се осъществява от един мултидисциплинарен орган. Ние считаме, че предвижданите реформи не трябва да въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в ЕС. Включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване с цел намаляване степента на увреждане е неправилно. Никой медицински експерт не може да отрече, че има заболявания, които са в причинно-следствена връзка за друг вид тежки увреждания. Ние сме за преустановяване на практиката чрез добавка на проценти за други незначителни заболявания да се търси постигане на по-висока степен на увреждане и ползване на права от друг порядък. С бъдещата реформа е наложително да се облекчи бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на една комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на функционалността и социалната оценка”, каза в Кюстендил Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите.

От протестната нота става ясно, че на проведеното на 22 февруари т.г. съвместно заседание на Комисията по труда, социалната и демографска политика и Комисията по здравеопазване към Народното събрание за първи път публично е заявено, че планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността предвиждат кардинална промяна на действащия модел, която ще доведе до отнемане на правото на инвалидна пенсия. Национално представителни организации на и за хора с увреждания категорично се противопоставят на такъв тип “реформа”.