Лавров: Ще отговорим, не се съмнявайте, Русия няма да стои безучастно

 

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва ще отговори на масовото експулсиране на руски дипломати, предприето от редица страни заради скандала с покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал.

„Ще отговорим, не се съмнявайте“, каза Лавров след среща с президента на Афганистан Ашрав Гани в Ташкент. Той коментира, че гоненето на руски дипломати е плод на американски натиск и че шантажът е обичаен инструмент във външната политика на Вашингтон.

В свой коментар говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също каза, че се подготвя адекватен говор. В понеделник САЩ, Канада, 16 членки на ЕС и още няколко страни обявиха, че гонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, която обвинява Русия за атаката срещу Скрипал.

САЩ гонят 60 руски дипломати. Страните от ЕС, които правя това са: Франция, Германия и Полша гонят по четирима дипломати, Литва и Чехия – по трима, Дания, Испания, Италия и Холандия – по двама, Естония, Латвия, Румъния, Унгария, Финландия, Хърватия и Швеция – по един.

Другите, които обявиха, че гонят дипломати на Москва са: Украйна – 13, Канада – четирима, като ще отхвърли още трима предложени, Албания и Австралия – по двама, Македония и Норвегия – по един, припомня БНР.