Камелия, Анна, Мария, Барбарита, Микаела, Владислава, Любослава, Борислава и Сълза от Кочериново лазаруваха в Бараково и Пороминово, хвърлиха венчетата си в Струма

В Дома за стари хора в Кочериново

 

Момичетата посетиха и Дома за възрастни хора, пяха народни песни

 

Момичета от групата “Съхрани българското” отбелязаха Лазаровден с посещения на няколко места в община Кочериново.

Девойките изпълняват ритуала „Лазаруване”.

Групата е създадена по инициативата “Твоят час” към СУ “Христо Ботев” – Кочериново с ръководител Василка Вонидова. Камелия, Анна, Мария, Барбарита, Микаела, Владислава, Любослава, Борислава и Сълза лазаруваха в събота в ДСХ – Кочериново, в Бараково и Пороминово. В Дома възрастните хора винаги очакват момичетата с радост и срещата с тях се превръща в един прекрасен празник.

Обща снимка на участниците в тържеството в Бараково

Лазарките пяха популярните народни песни „Кичице“, „Изгряла е месечинка“, „Лаленце се люлее“, „Малка мома цвете брала“ и др. След това те се включиха и в празника на с. Бараково, организиран от секретарката на местното читалище Лалка Иванова, който се проведе на площада на селото. После пяха и наричаха и в читалището в с. Пороминово. Последва заключителната част на ритуала – на брега на р. Струма, където девойчетата хвърлиха венчетата във водата. Според традицията, на чиято мома венчето тръгне първо по водата, първа ще се задоми. Тази година това бе венчето на Ани.

Момент от ритуала в Пороминово

Най-малката участничка в ритуала пък изваждаше поставени от момичетата предмети в менчето и наричаше коя за какъв ерген ще се омъжи. Вече 10 години лазарската група радва жителите на община Кочериново, а децата изпълняват обичая с изключителна любов към българските традиции, разказа Василка Вонидова, която освен ръководител на групата е и общински съветник. Тя посочи, че навсякъде хората посрещат момичетата сърдечно, хващат се на хорото, празнуват. Най-щастливи от посещението са възрастните хора от ДСХ, където празненството продължава дълго след ритуала на момичетата.