Сигнал до в. „Вяра”: Читатели: 131 опасни язовири са на ръба на преливането, а председателят на ДАМТХ Петър Горновски за нищоправене ли взима близо 3900 лв. заплата?

Петър Горновски

Заместникът Войнов, освен генералската си пенсия, взема заплата, която се увеличава с 45% отгоре за прослужено време, като общата сума гони 3200 лв., пише в сигнала

Валтер Василев се разписва на около 2800 лв. заплата, тъй като тя е увеличена с около 30% за прослужено време. Колко законна е добавката, когато тя отдавна не съществува за държавните служители?, питат читатели

 

131 язовира в страната са проблемни и са на ръба на преливането след снеговалежа и обилните дъждове. За тяхното състояние трябва да се грижи Дирекцията за язовирите при ДАМТН, но това не се случва. Председателят Горновски получава приблизително 3900 лв. заплата, а къде са взетите адекватни мерки?

Кирил Войнов

Това сигнализират и питат читатели в писмо до в. „Вяра”. Ето какво пише още в сигнала, получен на редакционната поща: „Председателят Петър Горновски и неговите двама заместници – бившият пожарникар Кирил Войнов и бившият полицай от Икономическа полиция Валтер Василев, нямат като че ли желанието да работят и изпълняват възложените на агенцията отговорности. Те чакат правителството да работи заради тях. И това вече е факт – стигна се до там, че вицепремиерът Валери Симеонов, който никой не може да обвини в бездействие, взе нещата в свои ръце.

Валентин Чиликов

Той и министърът на икономиката Емил Караниколов инициираха и финализираха дейността на работната група за промени в Закона за водите за безопасната експлоатация на язовирите, чиито резултати Симеонов оповести на 28 март. Ръководителите на ДАМТН участваха в групата като статисти, за да не лъсне тяхната пълна липса на компетентност. Те се съгласяваха с всяко предложение, само и само да останат на постовете си. И сега, след изявлението на вицепремиера, ръководителите на ДАМТН продължават спокойно да чакат правителството да работи вместо тях. Те бездействат и прибират тлъсти заплати, без да се свенят. Например председателят Горновски от назначаването си през юни м.г. със заповед на бившия главен секретар В. Чиликов получава над заплатата си 40% отгоре за прослужено време. Така месечното му възнаграждение е приблизително 3900 лева. Заместникът Войнов, освен генералската си пенсия, взема заплата, която се увеличава с 45% отгоре за прослужено време, като общата сума гони 3200 лв. Валтер Василев се разписва на около 2800 лв. заплата, тъй като тя е увеличена с около 30% за прослужено време. Колко законна е добавката за прослужено време, когато тя отдавна не съществува за държавните служители и никой друг освен посочените хора не получава такава в агенцията? И ако това не е в противоречие със закона, дали е морално председателят и заместниците му да вземат пари за нищоправене и безхаберие? Нямат ли чувство за срам да получават такива високи възнаграждения, когато служителите на ДАМТН вземат средно около 900 лв.?

Имат ли ръководителите на ДАМТН морал и чувство за отговорност, тъй като те не отговориха до днес на въпроса: Кой е виновен за скъсаните стени на 7 язовира в Бургаско и потопа, взел 5 жертви в края на октомври 2017? И защо тогавашният директор на дирекцията за язовирите – пенсионираният пожарникар Кирил Войнов, вместо да бъде позорно отстранен и заедно с Горновски съден за бездействие по служба, стана заместник-председател на същата агенция? Читателите на в. „Вяра” се надяваме, че правителството най-накрая ще изиска отговор от Горновски и компания и ще въздаде справедливост”, пише в писмото до в. „Вяра”.

Писмото е изпратено до председателя на ДАМТН Петър Горновски и е заведено в деловодството. Той обаче отказва коментар, пиарът му също.

Новината е шокираща, тъй като касае здравето и безопасността на много хора, особено на фона на трагедията и жертвите заради скъсаната язовирна стена в село Бисер. Наскоро пък бе обявено бедствено положение в община Хайредин заради преливането на яз. „Рогозен”. В. „Вяра” дава право на отговор на споменатите лица в писмото на читателите.

 

https://viaranews.com/2018/04/01/valeri-simeonovsterstvo-vzima-200-vodoema/