Само един надзирател е бил въоръжен при бягството на двамата затворници

 

Само един от надзирателите, които са били на смяна във вторник при бягството на двамата рецидивисти убийци от Централния софийски затвор (ЦСЗ) Владимир Стефанов и Радослав Колев, е бил въоръжен.

Това призна правосъдният министър Цецка Цачева в четвъртък пред бТВ. МВР продължава да издирва двамата, но засега без резултат. Властите не изключват възможността бегълците вече да са напуснали страната.

По думите на Цачева въоръженият служител на затвора не е успял да реагира, тъй като е бил повален на земята, а след това е решил да не открива огън заради оживения трафик навън.

“Единственият въоръжен пост е на бариерата. Служителят, когато ги вижда да излизат от вътрешната врата, той тръгва срещу тях. Те го повалят. Тръгва след тях, вади оръжие, но районът е с леки автомобили, граждани”, перазказа Цачева записа от охранителните камери.

Впоследствие на входа се виждат още двама надзиратели, които обаче според разпоредбите не разполагат нито с оръжие, нито дори с палки.

По повод поисканата й от БСП оставка Цачева повтори позицията си, че би напуснала министерския пост единствено, ако премиерът Бойко Борисов пожелае това.

“Във всеки момент, в който министър-председателят ми поиска оставката, аз ще я дам. Министърът на правосъдието по закон има отговорност за общото ръководство и контрол. Моите задължения като министър по отношение на изпълняването на управленската програма за политиките, които се провеждат в местата за лишаване от свобода, се спазват”, добави тя.

“Видяното вчера от мен на камерите е шокиращо, има престъпна небрежност – в рамките на минута и половина от Софийския затвор въоръжено лице, през главния вход с физическо прикосновение с пост номер едно, съборен на земята, произведен изстрел – няма нещо, което да не е шокиращо в този случай”, призна малко по-късно в четвъртък Цачева пред журналисти.

Тя обясни още, че бягството е станало след предаването на вещи, които са заявени предварително от двамата.

“Пратката е получена от служители на затвора, които след преглед са я предали. Предварително Пелов е заявил електронна игра “Тетрис”, в такъв вид те не са забранени, уточни министърът. Колев пък е поискал бързоварче”, добави правосъдният министър.