Тръмп в Twitter: Мисията – изпълнена! САЩ действа с най-новите американски крилати ракети клас AGM-158 JASSM (Видео)

Ударите срещу Сирия бяха перфектно изпълнени. Благодаря на Франция и Великобритания за тяхната мъдрост и силата на военните им. Не можеше да има по-добри резултати. Мисията – изпълнена!”. Това написа американският президент Доналд Тръмп в социалната мрежа Twitter към 15.30 ч. българско време.   Във втори туит, публикуван минути по-късно, държавният глава казва: „Толкова много се гордея с нашите военни, които скоро ще бъдат най-добрите, които страната ни е имала. Няма да има нищо и никой, който да може дори да се доближи до тях”. Тръмп подчертава, че за работата им са похарчени „милиарди напълно заслужени и одобрени долари”.
Във втори туит, публикуван минути по-късно, държавният глава казва: „Толкова много се гордея с нашите военни, които скоро ще бъдат най-добрите, които страната ни е имала. Няма да има нищо и никой, който да може дори да се доближи до тях”. Тръмп подчертава, че за работата им са похарчени „милиарди напълно заслужени и одобрени долари”.
По време на американските удари в Сирия са изпробвани за първи път най-новите американски крилати ракети клас „въздух-повърхност” AGM-158 JASSM, съобщават световни медии, позовавайки се на американски източници. По-рано анализаторите отбелязаха, че използването на това оръжие ще позволи на американците да избягнат случайно поразяване на руски обекти, макар да са изстреляни извън сирийското въздушно пространство. Особеност на ракетата е малката радиолокационна забележимост и вертикалното поразяване на особено важни и защитени цели. В областта на опашката има само вертикален стабилизатор.   AGM-158 JASSM е на въоръжение от 10 г., но за първи път е употребена във военен конфликт. При обща маса от 1000 кг бойната част заема почти половината (450 кг). Единичната й цена е 850 хил долара. Закупена е от Полша и Финландия.