Адвокатът Г. Динев: Според нея шофьорът на автобуса е направил маневра наляво като ответна реакция от удара, закачат се и заедно се насочват към канавката

Според прокуратурата шофьорът на автобуса Веселин Георгиев няма никаква вина за инцидента

 

Обвиняемата за катастрофата на „Тракия“ твърди, че е имало неизправност с автомобила. Това разказа адвокатът на Цвета Таскова – 29-годишната жена, която съдът остави в ареста за постоянно.

При сблъсък между нея и автобус загинаха 6-има души, а над 20 бяха ранени. В съдебната зала тя се разплака и поиска прошка от близките на загиналите. Адвокатът й Георги Динев посочи пред „Здравей, България“, че разследването е още в много начална фаза. „Нейният разказ е следният: започнала е със скорост 110 км/ч да изпреварва, в началото на маневрата е усетила някаква несигурност в автомобила, който без причина се е насочвал наляво. Опитала се е да го овладее, да го върне вдясно, но не е успяла.

Тогава прави страничен удар с нейната дясна част в лявата част на автобуса. Уточнявам, че тя още не се е възстановила от първоначалния шок, в момента възприятията й са по-скоро общи, отколкото детайлни”, заяви адвокат Динев. Тя не е могла да каже дали е ударила гумата на автобуса. В момента тя е в тежко психологическо състояние. „В резултат на това съприкосновение с автобуса от този момент тя губи контрол върху управлението, според нея шофьорът на автобуса е направил маневра наляво като ответна реакция от удара.

Така те се закачат и заедно двата автомобила се насочват към канавката”, разказа адвокатът. Той добави, че Таскова е била адекватна след удара, обадила се е на 112, помагала е на пострадалите, дала е телефона си на хората, които са искали да говорят. Тя и момчето до нея са помогнали на пострадалите до идването на линейките. В този ден тя се прибирала в Плевен, защото през зимния сезон работила в Пампорово. „Има 10 години стаж като шофьор. За тези 10 години има едно-единствено наказание. Преди две години е единственото й нарушение с 0,9 промила алкохол”, заяви адвокат Динев. В резултат е била лишена от правото да управлява автомобил за известен период и й е наложена глоба.   „Родителите й са изключително притеснени и объркани. Още по-объркани излязоха от залата. По адрес на тяхната дъщеря се казаха много лъжи, което много ги притесни. Най-голямата, която казаха в залата, е, че Цвета не съжалява за жертвите на катастрофата, което не е вярно. Втората лъжа е, че тя ще се укрие от правосъдието. Родителите бяха потресени от тези изявления. Изключително добро семейство, много интелигентни хора. Много тежко изживяват трагедията. Цвети от първия момент съдейства какво е станало и кой е виновен за ПТП-то. Ако има тя вина, ще си поеме последствията. Няма да се укрие. Тя просто не е престъпник, а нормален средностатистически гражданин, който е участвал в произшествие“, каза Динев. Именно това – да се укрие – бе една от причините прокуратурата да поиска задържане под стража. Имала планове това лято да работи в Гърция. Баща й е един от най-изтъкнатите авиатори у нас, а майка й работи в института, който обучава медицински сестри в Плевен. Самата Цвета има висше образование и е възпитана и интелигентна. Прокуратурата повдигна на Таскова обвинение за извършено престъпление по чл. 343, ал. 4 от Наказателния кодекс – нарушаване на правилата за движение, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на няколко души. Защитата на Таскова оспори твърденията на прокуратурата и подчерта, че свидетелските разкази за това дали е имало съприкосновение между автобуса и леката кола са противоречиви. Защитата поиска от съда да вземе предвид и факта, че обвиняемата не е криминално проявена и няма опасност да се укрие или да възпрепятства правосъдието, ако бъде освободена. Защитата се позова още и на тежкото психологическо състояние на жената след инцидента, заради което с нея се е наложило да работи психолог.

Прокурор Мирослав Ангелов каза, че са разпитани над 30 свидетели. „От тях личи неадекватни действия от стана на обвиняемата. Тя е започнала изпреварване, като е допуснала да настъпи удар. Представлява и лична трагедия за самата обвиняема”. И допълни, че Таскова не е била внимателна на пътя и така се е стигнало до тежкия инцидент. Според прокуратурата шофьорът на автобуса няма никаква вина за инцидента.  Защитата изтъкна, че вещото лице Александър Димитров е извършил оглед на автомобила от 17,30 до 17,40. „Липсва автотехническа експертиза, която да определи мястото на удара, разположението на автомобилите спрямо разделителната линия на платното за движение”, репликира адвокатът вчера. От „Св. Анна“, където бяха настанени пострадали, съобщиха, че има позитивна промяна в състоянието им. Пациентите са стабилизирани и контактни и добрата новина е, че вече няма пряка опасност за живота им. От болницата съобщават още, че е изписана една от по-леко пострадалите пациентки. Жената е била с охлузни рани.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon0