Превеждат премиите на тютюнджиите за реколта 2017 след договорка между кмета на Сатовча Мименов и премиера Борисов

Арбен Мименов и Бойко Борисов

41 000 стопани получават 85 млн. лв. преходна национална помощ

 

Тютюнджиите в Неврокопско ще получат премиите си за 2017 г., като парите ще започнат да се превеждат по сметките им на 24 април. Такава договорка постигнаха кметът на община Сатовча Арбен Мименов в качеството си на председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България и Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в Блългария на срещи с министър-председателя Бойко Борисов. На срещата те са постигнали  разбиране и са се договорили с премиера премиите на тютюнопроизводителите за реколта тютюн 2017 година да бъдат преведени по сметките и им на 24 април (вторник).

Мименов и Филев са настояли пред премиера Борисов този вид подпомагане на тютюнопроизводителите да продължи до 2020 г. От своя страна премиерът Борисов е заявил, че споразумението за изплащането на премиите на тютюнопроизводителите е подписано от земеделския министър Румен Порожанов и срокът ще бъде спазен коректно. По отношение за удължаване на срока на подпомагане до 2020 г. Борисов е заявил, че правителството работи по въпроса и се очакват положителни отговори от ЕС.

Същевременно стана ясно, че до 85 млн. лв. преходна национална помощ ще получат над 41 000 тютюнопроизводители, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието, след като ресорният министър Румен Порожанов подписа заповедта за определяне размера на плащането.