Група за сигурност на ООН влезе в сирийския град Дума, за да провери могат ли специалистите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), които близо седмица се намират в арабската република, да пристъпят към работа. Екипът на ООН е съпровождан от военна полиция. В същото време Вашингтон, Лондон и Париж продължават да твърдят, че Москва възпрепятства работата на ОЗХО на мястото на предполагаемата химическа атака.

За това, че е дошло време да се научат да различават фактите от спекулациите, се изказа външният министър на Русия Сергей Лавров. „Обърнахме се с искане към Хага в град Дума да бъдат изпратени инспектори от ОЗХО. Направихме се веднага след като се появиха съобщенията за предполагаемо използване на химически вещества. Вместо да се постараем всички заедно да съпроводим мисията на ОЗХО и да видим какво се е случило или не се е случило там, бяха нанесени удари“, каза Сергей Лавров. Съвсем скоро на представителите на Вашингтон, Лондон и Париж ще им се наложи да погледнат в очите сирийското дете, което изигра роля в постановката „Бели каски”, станала повод за нанасянето на авиоударите от ранното утро на 14 април. Малкият Хасан бе накаран да участва в страховития спектакъл за отровата, а в замяна получи храна. Детето е живо и напълно здраво. И на заседанието на Съвета за сигурност на ООН ще разкаже какво точно се е случило в сирийския град Дума.

Преди няколко дни сирийското момче Хасан Диаб, представено във видеото на „Белите каски“ като жертва на химическа атака, разказа подробности за снимките на клипчето.

„Ние бяхме в мазето. Мама ни каза, че днес нямаме нищо за ядене и ще се храним чак утре. Тогава чухме викове на улицата „отивайте в болницата“. Побягнахме към болницата и още като влязох ме хванаха и започнаха да ме поливат с вода. След това ни сложиха на креват заедно с други хора“, разказа момчето в ефира на тв канала „Россия 24“, цитиран от осведомителните агенции. Военният кореспондент на тв канала Евгени Поддубни отбеля, че момчето е нямало какво да яде, а за да участва в снимките му предложили ориз, фурми и бисквити. Разказът на Хасан потвърждава и баща му, който добавя, че не е имало никаква химическа атака в града.

„Когато разбрах, че детето ми е в болница, бях на работа, но помолих да ме пуснат и побягнах натам. Не е имало никакво химическо оръжие. Аз пушех на улицата и не съм усетил нищо. Влязох в болницата и видях семейството си. Екстремистите дадоха за участието в снимките фурми, бисквити, ориз и ни пуснаха да си ходим. Детето ми се чувстваше отлично“, уверява бащата на Хасан.

 

Видео