Кюстендилски туристи изкачиха македонски връх и хапнаха боб в двора на средновековна черква, общинската чиновничка Елена Стоянова поведе хорото

Елена Стоянова поведе хорото в двора на средновековната черква „Свети Никола”.

Пътешествениците влязоха в пещерата, в която е живял на пост и молитви Йоаким Осоговски

 

Общинската служителка Елена Стоянова поведе бурното хоро на кюстендилски туристи по време на вълнуващ планински преход в Македония.

Кюстендилци на връх Расовец в компанията на Страско Милосевски

По покана на планинарския спортен клуб „Руен” от град Крива паланка туристи от дружество „Осогово” – Кюстендил, Скопие, Крива паланка, Прибищип, Босилеград и др. изкачиха връх Расовец на 1150  надморска височина и посетиха пещерата, в която според легендата е живял Йоаким Осоговски.

Поредната инициатива събра туристи от три съседски държави.

Дългият преход от 6 часа обаче не попречи на планинарите да се хванат на хорото, което поведе кюстендилската общинска чиновничка Елена Стоянова, а домакините нагостиха кюстендилската група с македонски боб в двора на средновековната черква „Свети Никола“.

Легендата разказва, че осоговската обител е била основана от духовния ученик на св. Иван Рилски – Яким (Йоаким), който живял в 11.-12. век. Родното място на светеца не е известно, но се знае, че той първо се е спрял в село Градец, в дома на тамошния княз. Князът му посочил места по Крива река, където може да се установи. Пустинникът си избрал една пещера в местността Бабин дол и там прекарал остатъка от земния си път в пост и молитва.

Вкусен македонски боб похапна кюстендилската група.

”Трогателно бе как духът на дружеските отношения между нашите три съседски държави лъхаше от лицата и усмивките на всички присъстващи. Направихме стотици снимки за спомен. Любезните домакини ни почерпиха с вкусен боб в столовата на средновековната черква „Свети Никола”. С много песни, размяна на подаръци ние направихме уговорка за следващи съвместни мероприятия”, сподели секретарят на дружеството Силвия Михова.