Постижение! Моника Пеянска от Дупница завоюва 3 първи места от областни олимпиади и математическо състезание, Ив. Кънчев грабна стипендия от Фондация „Комунитас”

Бистра Стойкова

Десетки ученици от ОУ „Неофит Рилски” спечелиха призови места от различни надпревари, директорката Б. Стойкова: Манипулират родители, че в нашето училище ще дойдат всички роми

 

Десетки възпитаници на ОУ „Неофит Рилски” в Дупница завоюваха призовите места на областни и национални кръгове на олимпиади и спортни състезания. В списъка с отличените са седмокласничката Моника Пеянска – с 3 първи места – от областните олимпиади по физика и биология и от коледно математическо състезание, Александра Петрова от 6-и клас, която е първа на областния кръг на олимпиадата по български, четвъртокласничката Александра Георгиева, която е първа на олимпиадата „Ключът към музиката”, Йоанна Бимбова от 4-ти клас е на първо място на състезанието „Аз изучавам чужд език” на СБФ „Любословие” и носител на бронзов медал от международното състезание „Математика без граници”.

Учениците, класирани на призови места, с гл. учител по български език и литература Емилия Панайотова

Радина Борисова е европейска шампионка по таекуондо, а отборът на момчета от 5-и до 7-и клас е на първо място на ученическите игри по лека атлетика. Сред отличените е седмокласникът Ивайло Кънчев, класиран на челни места на няколко олимпиади, като тази година за успехи по математика получава стипендия от Фондация „Комунитас”. Около 15 са учениците, успели да се класират на второ, трето или четвърто място на споменати олимпиади и състезания, както и на състезанието „Стъпала на знанието”. “По традиция ученици на нашето училище се представят отлично на областни и национални кръгове на олимпиади и имат призови места на международни състезания. Резултатите са повод за самочувствие и гордост, защото нашите ученици са най-добри от всички основни училища в общината. Тези резултати се дължат не само на безспорния талант и усърдието на нашите прекрасни ученици, но и на високия професионализъм и неуморния труд на нашите учители. Винаги сме давали възможност за изява и развитието на талантите на нашите ученици. Винаги сме ги поощрявали и мотивирали за участие и изява в различни форми. Затова сме изключително удовлетворени от постигнатите резултати, като нямаме конкуренция на областните кръгове на олимпиадите по няколко предмета и състезания. Очакваме и нови успехи. Тези резултати говорят за качеството на работа в училището и качеството на образованието, което получават тези деца”, подчерта директорът Бистра Стойкова. Тя посочи, че вече е започнала кампанията по прием на първокласниците, която по думите й засега върви добре.

„Отново ни притеснява нелоялната конкуренция. Тук дойдоха родители, които споделиха, че са били манипулирани. Казано им е, че в нашето училище ще дойдат всички роми и това е единствената причина да не записват децата си тук. Искам да успокоя родителите, че няма да се допусне сегрегация. Общината също мисли в тази посока. Ние от своя страна нито имаме възможност да приемем всички деца с ромски произход, нито ще направим такова нещо. За нас успешната интеграция е, когато е с по-малко ученици и когато те са равномерно разпределени по всички училища”, обясни още Стойкова. Това лято в училището започва и изграждането на втори физкултурен салон в учебното заведение, който ще бъде построен от община Дупница. „От 15 юни, веднага след приключването на учебните занятия, започва строежът за над 200 000 лв. Средствата са осигурени, сега се избира изпълнител. Убеждават ни, че за новата учебна година салонът ще е готов”, каза още директорката. От учебното заведение се похвалиха и с вестника „Будно око”, писан и издаван от екип от ученици под ръководството на учителката Мариана Александрова, която е и една от най-добрите поетеси в региона.