Съпругът на бившия зам.-прокурор в Петрич Ирина Арменова – Ангел Янчев, сред арестуваните от ДАИ-Благоевград, Даниела Начева: По схемата с подкупите са си докарвали по 1200 евро на ден

Ирина Арменова-Янчева

Задържаните 10 души са с обвинения за корупция и остават в ареста за 72 часа, единият от тях е с депресия

 

Съпругът на прокурор Ирина Арменова-Янчева – Ангел Янчев, е бил сред задържаните служители на ДАИ-Благоевград при акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата. Информацията, че сред арестуваните е мъжът на колежка от спецпрокуратурата, бе потвърдена на брифинг на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Геш

Янчева е излязла в отпуск. Ирина Арменова беше зам.-прокурор на Районна прокуратура-Петрич, преди да спечели конкурс за преместване в спецпрокуратурата. „Факт е, че ние нямаме данни тя да е знаела какво прави той. Факт е, че не е изтекла информация и нещата са се случили, означава, че в тази прокуратура работят хора, които са правилните хора за това място”, разясни Иван Гешев. Всички задържани остават в ареста – Ангел Янчев, Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Бойко Ханджийски, Райко Динев, Красимир Иванов, Георги Глинджурски, Росен Марков, Петър Денишев и Димитър Туджаров. Десет от задържаните инспектори от Автомобилната инспекция в Благоевград са с обвинения за корупция и остават в ареста за 72 часа. Акция имаше и в счетоводни къщи в Благоевград и Петрич, където се предполага, че са прани парите от подкупите. Известно е, че има задържан и собственик на счетоводна къща в Благоевград – Сукалински. Според информациите един от задържаните е с депресия и е настанен в Центъра за психично здраве. Полицаи нахлуха и в дома на лидера на ДПС в Сандански Аспарух Костадинов. Срещу него има сигнал за купуване на гласове в местните избори. При обиските обаче нищо не е открито. Същевременно стана ясно, че задържаните служители на ДАИ в Благоевград са работили в екип по двама, обяви на брифинга Даниела Начева, говорител на спецпрокуратурата. Тя обясни още: ”Задържани са 10 лица. Всички те са инспектори в Благоевград. Те са работили в екипи по двама души. Така са работили цял месец. След това се прегрупират на ротационен принцип.

Арестът на Бойко Ханджийски

Транспортните фирми са били предупреждавани от даден инспектор, че ще бъдат проверявани”, разкри говорителката на спецпрокуратурата Даниела Начева. “Инспекторите са търсили възможност да издадат акт, който обаче да е с минимална глоба. Даже са правили подправка на товарителници. И така са налагали глоби в порядъка на около 200 лева”, каза още тя. По думите й така са отчитали дейност, а сериозните нарушения на фирмите са били прикривани и са давали подкупи. “Подкупите са били поставяни в пликове. Размерът е бил около 300 евро. По тази схема дежурните си разпределяли около 1200 евро на ден. Давали пликовете в офисите на тези инспектори, като били мушнати отдолу под редовните документи. В края на работния ден арестуваните даяджии си делили рушветите”, поясни Начева. “Корупцията е също толкова страшна, колкото едно убийство”, заяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов отбеляза, че са използвани СРС-та за разкриването на извършителите. Схемата е засечена през месец ноември, но не е ясно колко дълго е действала. Засегнати са повече от 30 фирми на територията на Благоевград.