По-евтин мобилен роуминг за страните от Западните Балкани още това лято. Това обяви еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, цитирана от bTV. Тя уточни, че намаление ще има само за цените за мобилен интернет, но не и за разговори. Цените ще паднат до 10 пъти. Следващата година цената на мобилния интернет в страните от Западните Балкани трябва да бъде 70 евро цента за мегабайт, а през 2021 година да достигне 20 евро цента за мегабайт. Всичко това е записано в декларацията, предложена от еврокомисаря, която беше приета по време на историческата среща на върха между лидерите на страните членки на Европейския съюз и Западните Балкани.

„От 1 август 2018 г. ще видим намаление на цените на пакетите данни, като операторите ще обявят нови оферти на много по-ниски цени. Операторите също така поемат ангажимент да предложат специални мерки срещу шоково високите сметки за всичките си клиенти от Западните Балкани”, посочи Габриел. По думите й следващата стъпка е до лятото на 2019 година, цена от 70 евро цента за мегабайт, така че процесът за намаляване на цените да продължи.

„Нещо повече очакваме година след това тази цена така, както се случи в Европейския съюз да падне 45 евро цента, 2021 г. на 20 евро цента за мегабайт”, каза тя.

Please follow and like us: