“Росатом” е готова да участва в търга за АЕЦ “Белене”, Радев: Трудно е в условията на санкции и недалновидно говорене

От петте минути протоколни изявления на Радев и Путин не стана ясно как руският президент гледа на предложението на българския си гост за изграждане на пряк газопровод от Русия към България. Предложението на Радев бе изтълкувано от руските медии като искане за рестрат на “Южен поток” – проектът, прекратен от Путин в края на 2014 г. заради настояването на Европейската комисия той да е съобразен с европейското антимонополно законодателство.

Застанал редом до Путин, Радев заяви пред журналисти, че основната цел на посещението му е възстановяването на диалога и доверието между двете страни на най-високо политическо ниво. Той допълни, че знае, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условията на санкции и ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години.

“Радващото е, че в резултат и на моята визита имаме положителен импулс на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения, заговори се и за възобновяване на някои от спрените проекти”, посочи Радев.

Той каза още, че е подновил поканата си към Путин да посети България. Въпросът е какво ще мотивира Путин да направи това, след като руският посланик в София заяви още преди година пред бТВ: “Просто президентът да пристигне да пие чай или кафе с българския президент е несериозно”, допълвайки, че трябва да се подготвят конкретни проекти.

Самият Радев изтъкна преди ден пред Медведев, че предстои българският парламент да гласува предложението на правителството за рестарт на проекта АЕЦ “Белене”. Енергийният министър Теменужка Петкова внесе доклад с варианти за оползотворяване на оборудването, произведено за АЕЦ “Белене”, включващи рестарт на проекта и обявяване на търг за стратегически инвеститор.

Шефът на руската “Росатом” Алексей Лихачов заяви във вторник пред руски журналисти, че компанията му е готова да участва в подобен търг и “думата имат българите”. Досега концернът е заявявал интерес само да кредитира строежа и да участва като негов изпълнител.