След публикация на вестник „Вяра”: Съдиите И. Димитров, М. Малчев и М. Саневски от РС – Дупница дадоха на заден по спора за 2,7 млн. лв. между Искра Капаноглу и юристката Ирена Савова

Искра Капаноглу

Пръв белия флаг развя Иван Димитров

Тримата съдии, които гледат скандалното дело по спор за 2,7 млн. лв. между стопанката на санаториума в Сапарева баня Искра Капаноглу и юристката Ирена Савова, си дадоха отвод.

Ирена Савова

Делото гледат Иван Димитров, Михаил Малчев и Мирослав Саневски. Иван Димитров пръв развя белия флаг, след като си даде отвод от заседанието по воденото от него дело, насрочено за 25 май от 10,40 ч.

Владимир Павлов

Както „Вяра” писа, Генкова обжалва решението на магистратите пред съда в Кюстендил. След протеста Окръжният съд върна делото в Дупница за доразглеждане и доразследване. По казуса работят топ следователят от Националната следствена служба Владимир Павлов, бивш шеф на следствието в Кюстендилска област, и прокурорът от Окръжна прокуратура-Кюстендил Владимир Мицов.

Владимир Мицов

Пред в. „Вяра” бизнесдамата Искра Генкова-Капаноглу съобщи, че с натъкмени документи юристката Ирена Савова запорира фирмените сметки с претенцията за над 2,7 млн. лв.

Сагата е жестока, тъй като Савова е била дясна ръка на Искра Генкова в продължение на много години, за което е получавала космически хонорар от 17 400 лв. на месец.

„Преди години прекратих договора с нея, но преди месеци разбрах, че съм осъдена да й плащам до ден днешен”, уточни  Генкова и добави, че трима дупнишки съдии са пренебрегнали експертиза на Любомир Галов и Татяна Кръстева за „кражба на подпис” по договор и са се произнесли в полза на Савова. Така се оказва, че сметките на три фирми са под запор и работата им е блокирана. Адвокатите на Генкова внасят сигнал във Висшия съдебен съвет срещу тримата съдии от Дупница – Иван Димитров, Михаил Малчев и Мирослав Саневски.

Историята започва в средата на 2008 г. между „Лега Консулт” ЕООД (сега ООД), с едноличен собственик на капитала адв. Ирена Иванова Савова, и три дружества, в чиито органи на управление участва Искра Генкова-Капаноглу, са сключени договори за абонаментно консултантско обслужване. Две от тези дружества са „Специализирана болница за рехабилитация – Банкя” АД и „Специализирана болница за рехабилитация – Сапарева баня” АД. По силата на тези договори „Лега Консулт”  ЕООД е било задължено да извършва правни консултации, да изготвя становища и договори. Общият месечен абонамент по трите договора е възлизал на 17 400,00 лева, считано от месец ноември 2008 г.

Постепенно работата по сключените договори намалява и в средата на 2011 г. те са прекратени.