Наградиха изявени учители и ученици в Деня на писмеността в Симитли

На тържествена церемония на централния площад, обществеността в Симитли посрещна най-светлото утро на българската духовност- 24 май- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщи blagoevgrad.eu. Стотици ученици, учители, граждани и гости на Симитли се включиха в празничното шествие за Деня на славянската писменост и култура. Шествието премина по централната улица на града до площад Септември.

Ппразника с днешните просветители споделиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, кметовете от всички населени места в общината, общински съветници. Поздравителен адрес от името на кмета Апостолов към празнуващите поднесе заместник – кметът на община Симитли Евгения Георгиева „Честит 24-ти май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

От край време ние, българите, честваме днешния ден с чувство за национална гордост, с особена тръпка в сърцето, която ни прави съпричастни към велики исторически моменти, оставили дълбока диря в световната летопис, защото “и ний сме дали нещо на света”… и завърши „Вярвам, че колкото и да е трудно, ще успеем да оставим на децата си един по-добър свят, а на света – грамотни, мислещи и вдъхновени, горди… че и ний сме дали нещо на света и на вси славяне книги да четат. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“

Директорът на СУ „Св.Св. Кирил и Методий” Таня Янкова поднесе поздрав към ученици, учители, родители и гости. Заместник – директорът на гимназията Йорданка Памуклийска поздрави зрелостниците, които днес чуха последния училищен звънец и им пожела да останат все така трудолюбиви и положителни. Награди за заслужилите ученици от училището, които са донесли слава на него и на общината от различни конкурси във всякакви области връчи директорът на училището. Тя отличи със специални награди първенците на Випуск 2018 – Весела Радева, Емилия Димитрова, Ерменка Валентинова, Елвис Димитров, Георги Гинев, Гергана Атанасова.

Със специална награда „Ученик на годината“ в област природо-математически науки беше наградена Вероника Айкова, в област езикова култура- Магдалена Моралиева, област изкуство- Рая Георгиева, за принос в популяризирането на училището на национално ниво бяха наградени Валерия Траянова, Мария-Ивайла Костадинова, Ася Пирнарева, област спорт- Димитър Грозданов. Групови награди за ученици без отсъствия бяха раздадени също от директорката. Сертификат „Златно сърце“ беше връчен на абитуриентите и техните класни за благотворителни каузи, които са подкрепили. Учителите Весела Равначка, Петранка Ашминова, Александър Георгиев бяха наградени за популяризиране и издигане престижа на училището. Дългогодишната учителка Виолета Ставрева също беше наградена за популяризиране и издигане престижа на училището.

Тържеството на СУ „Св. Св. Кирил и Методий” продължи с много настроение песни и стихове. Специален поздрав към празнуващите отправиха децата от Вокална група „Пламъче“.