Вандали откраднаха надгробна плоча на бившия зам. областен управител Методи Петров навръх Задушница в Перник

Оскверненият гроб

Дъщеря му Сирма: Какъв човек си, за да търгуваш за сметка на нещастието?

Вандали нападнаха гроба на бившия пернишки зам. областен управител Методи Петров и откраднаха надгробната му мраморна плоча. За посегателството навръх Задушница в социалната мрежа съобщи неговата дъщеря. Сирма Петрова написа: „Какъв си ти (човек е трудно да те нарека), който оскверняваш паметта на мъртвите и крадеш от място, на което близките тъгуват…

Трудно идват думите ми да опиша обидата и възмущението от човешките постъпки и морал… Да откраднеш надгробна плоча… що за същество си?! Живееш, дишаш и търгуваш за сметка на нещастието?”

Думите й основателно намериха изключителен отзвук сред обществеността, тъй като Методи Петров беше великолепен човек, политик, приятел, треньор, за когото трудно може да се каже лоша дума, категорични са в Перник. Който е протегнал ръка за помощ на не един и двама. Вбесени от недопустимата вандалщина, перничани изляха гнева и възмущението си в десетки коментари. „Безумие! Има някакви твари, които нямат страх от Бога! Разбирам болката и гнева ти! Страшно е. Досега се притеснявахме за домовете си, но и на гробовете на скъпите ни хора ли да слагаме камери?”, се казва в един.

В друг перничанка пък пише: „От гроб не се краде, баба ми казваше – ще го стигне проклятието на мъртвите. Не е на хубаво, не бива да нарушаваме покоя на мъртвите. На село всички стари къщи бяха на един етаж, а само една на два. Питах баба ми защо тази е на два, а другите на един. Тя ми казваше – тази къща е от манастирската гора откраднат материал и ще запустее. Не вярвах, имаше много наследници. След години не се разбраха наследниците и къща се срути, а малките къщи още стоят.” Но общото е съпричастността към болката на една дъщеря и гневът към безнаказаността за онези, които нямат страх наистина дори от Бога… И се надяват, че най-накрая в пернишкия гробищен парк ще бъде сложен ред. Какъвто засега няма… А общината и полицията да си влязат в ролята, за да бъдат наказани онези, които посягат на гроб!