4 болнични цъфнаха в спецсъда вместо кмета на Радомир Пл. Алексиев обвинен за отклоняване на бюджетни средства

Любка Георгиева и Пламен Алексиев

Зам.-кметицата Любка Георгиева отскочи в чужбина за командировка, съдията се закани да стартира делото на 28 юни

 

Четири болнични показа в специализирания съд адвокатът на скандалния кмет на община Радомир Пламен Алексиев. Както „Вяра” писа, спецпрокуратурата повдигна обвинение срещу градоначалника и зам.-кмета Любка Георгиева, вчера делото влезе и в съда. Пред магистратите Димитрова е извинила отсъствието си в залата, като е предоставила документ, че е в командировка в чужбина. Съдията е приел документите, но е заявил, че на 28 юни ще даде ход на делото, независимо дали Алексиев и Димитрова ще бъдат в залата. Двамата управници са пред угрозата от наказание от 5 години лишаване от свобода, ако бъдат признати за виновни.

Припомняме, че Алексиев и Димитрова са обвинени, че са отклонили бюджетни средства в особено големи размери, които са отишли не по предназначение. На 10 декември 2015 година в качеството си на кмет на Радомир Алексиев се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на чл.51, ал.1, чл.52, чл.55, ал.1 и чл.94, ал.4 от Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Средствата обаче не отиват по предназначение, а за ремонт на общински улици в Радомир. Според прокуратурата вследствие на това престъпление са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на пътя от Радомир до хижа “Орлите” и пътя от Радомир до село Друган (подстанция “Червена могила”). По този начин се е създала и нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите й системи. Заместникът на Алексиев – Любка Димитрова, е обвинена за това, че в качеството си на зам.-кмет на общината тя е съставила официален документ с невярно съдържание. Документът – протокол за установяване завършването и за заплащане на строителни и монтажни работи. В протокола били удостоверени неверни обстоятелства, а именно – че са извършени строителни и монтажни дейности за ремонт на пътя от Радомир до Друган, възлизащи на стойност 20 900 лева. Реалната стойност на извършените дейности на същия път възлизала на сумата от 1064.89 лева.

След серия публикации на „Вяра” директорът на комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев подхвана знакови обеществени поръчки, задвижени с благословията на кмета Пламен Алексиев. Славчев е изискал цялата документация, свързана с въпросните поръчки на община Радомир. Спецпрокуратурата и КПКОНПИ се интересуват основно освен от ремонта на общинския път до хижа „Орлите” още и от обществените поръчки за санирането на блок 27, 28 и 29 в жк „Арката”, след 2012 г. и поръчка за доставка и монтаж на мобилно спортно съоръжение за нуждите на община Радомир, проведена през 2015-2016 г. Според обвинението Пламен Алексиев и екипът му са пуснали столичната фирма „Пат къмпъна” ООД да сглобява мобилно спортно съоръжение втора употреба на стадиона в Радомир преди провеждането на търга, като на фирмата са платени 195 214, 80 лв. Сигналът беше подаден от Петър Николов от Радомир, който беше направил серия от снимки на окаяното състояние на спортното съоръжение, за което са броени близо 200 000 лв. По случая има много свидетели и огромен доказателствен материал, събран от радомирския адвокат Благойка Божкова.