И Г-7 настръхна срещу американските мита! САЩ имат няколко дни, за да избегнат избухването на търговска война, заяви  френски министър

Финансовите министри на страните от Г-7 поискаха от американския си колега Стивън Мнучин да предаде в Белия дом тяхното разочарование и единодушно безпокойство от новите американски мита за внос на стомана и алуминий, съобщава „Ройтерс“.

САЩ имат само няколко дни, за да избегнат избухването на търговска война между съюзници, заяви френският финансов министър Брюно льо Мер на среща на министрите в планинския курорт Уислър, Британска Колумбия. Топката е в полето на САЩ и от тях зависи какви решения ще вземат за изход от ситуацията, посочи още френският министър.

Финансовите министри от Г-7 се съгласиха, че това обсъждане трябва да продължи на срещата на върха след седмица в Канада, където да бъдат приети съответните решения за възстановяване на партньорството и изгодната взаимна търговия.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че САЩ ще продължат да обсъждат темата за тарифите, но ще правят това при индивидуални преговори с отделните страни.

Часове по-късно US президентът Доналд Тръмп се оплака от по-високите мита, налагани от някои търговски партньори на САЩ по споразуменията в Световната търговска организация. Той написа в туитър, че САЩ заслужават с тях да се търгува честно, предадоха „Ройтерс” и „Асошиейтед прес”.

В петък САЩ наложиха мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

 

Снимка

Финансовите министри от Г-7