Собственикът на мината в Челопеч инвестира в рудник „Бобов дол”, спасява от съкращения 400 души?

Собственикът на мината в Челопеч е изразил готовност да инвестира в рудник „Бобов дол” на „Въгледобив Бобов дол”, научи „Вяра” от неофициален източник. Ако инвестицията се осъществи, рудникът няма да бъде затворен и работещите там ще запазят хляба си. Мините в Челопеч са собственост на канадската компания Dundee Precious Metals (DPM), която добива златна руда.

Както писахме, заради закриване на рудника от 16 юли до края на годината се предвижда поетапно съкращение на около 400 миньори. Това нажежи социалната обстановка в миньорската община, чиято управа застана зад хората и настоя държавата да осигури алтернатива за работа и едва след това да се прибегне до непопулярните мерки.

Мината в Челопеч няма да инвестира в рудник „Бобов дол”, заяви за в. „Вяра” д-р инж. Илия Гърков от името на ръководството на „Дънди Прешъс Металс” в България. „Дънди Прешъс Металс” е международна минна компания със седалище в Канада. Нашата компания е изцяло съсредоточена в проектите ни в Челопеч и Крумовград и рудник „Бобов дол” и дейността му никога не са били обект на интерес от наша страна. Като дружество в минния бранш, което цени точността на фактите и от гледна точка на етиката считам, че в толкова тежък период, когато 400 души губят своя основен източник на доходи и прехраната си, на първо място е нужна обективност. Затова появилата се информация е непотвърдена и с невярно съдържание”, заяви в писмо изпълнителният директор Илия Гърков.