Съдят шофьор от Яхиново за 100 лв. подкуп на пътни инспектори, примолил се: Пътувам за Гърция, почерпете се

Хванат с неизправно возило шофьор, който опитал да подкупи униформени служители на реда, ще се изправи пред съда в Перник. Пернишката окръжна прокуратура вече е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Н.Т. от дупнишкото село Яхиново за извършено от него престъпление по чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Случаят датира от 13 ноември 2017 г., когато Н.Т. превозвал товар с автомобил марка „Ман“ с полуремарке по автомагистрала „Люлин“, в посока от София към Перник. Около 16,20 часа той бил спрян от инспектори при Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Перник, които извършвали проверки на превозните средства. Длъжностните лица констатирали неизправност – липсващ спирачен диск на една от осите на полуремаркето, водещо до нарушаване на неговата устойчивост и тази на целия състав, както и удължаване на спирачния му път. Водачът бил поканен да отиде до служебния автомобил на инспекторите, за да му бъде съставен акт за административно нарушение. Той обяснил, че пътува за Гърция и предложил да даде парична сума, „за да се почерпят“, като държал в ръката си портфейл. След отказ от страна на служителите обвиняемият Т. извадил банкнота от петдесет лева, като продължил да я предлага и впоследствие я хвърлил през отворения прозорец на служебния автомобил. Парите били върнати на обвиняемия с молба да не пречи на инспекторите да изпълняват задълженията си. Въпреки това той продължавал да настоява да не му бъде издаван акт. Н.Т. им заявил, че сложил две банкноти от по петдесет лева в задграничния си паспорт и го оставил върху съставения акт. Единият от инспекторите приближил документа с подаващите се от него банкноти до работещата камера на служебния автомобил, показал ги, след което сигнализирал за случилото се на телефон 112.

По случая е било образувано досъдебно производство за предлаган и даден подкуп, приключило с внесен в съда обвинителен акт срещу Н.Т.