Едва 23% от кръвта у нас се набавя с доброволно кръводаряване

Всеки ден има недостиг на кръв, страната ни е на дъното по брой кръводарители в Европа

 

Под 23% от дарената у нас кръв е от доброволни кръводарители и основно потребностите се задоволяват от кръводаряване от роднини при нужда.
Част от целите в програма 2020 на Световната здравна организация е до 2020 година всички държави да успяват да набавят нужната им кръв изцяло от доброволни и безвъзмездни кръводарители, които специалистите смятат за най-безопасната група донори. Към днешна дата 62 държави задоволяват над 99.9% от нуждите си от кръв посредством доброволно безвъзмездно кръводаряване.

На Световния ден на доброволния кръводарител 14 юни Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) напомня, че е нужно по-отговорно отношение към спасяването на човешкия живот и повече съпричастност към проблема с недостига на кръв, който засяга цялото общество.

“България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарителите в Европа. Опитът на Българската организация за доброволно кръводаряване показва, че у нас всекидневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители“, заявиха от организацията.

“Кръвта няма аналог и фактът, че не се предприемат адекватни мерки, показва, че институциите не се интересуват не само от живота на хората в нужда, но и от живота на обществото, като цяло, тъй като наличието на достатъчно кръв е от критично значение по време на природни бедствия, инциденти, аварии, спешни операции, раждания и мн.др“, посочват от организацията.

Като част от стратегията си за разрешаване на тези проблеми, БОДК въведе системата “Дари кръв“  за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв.

Към момента чрез онлайн платформата и мобилното приложение в системата са регистрирани повече от 1500 доброволни кръводарители от цялата страна, които даряват безвъзмездно кръв за непознати хора при спешни случаи и се включват в акциите на сдружението.

Системата се поддържа и администрира изцяло от доброволци на БОДК и предоставянето на помощ, чрез нея е 100% доброволно и безвъзмездно. Регистрацията е напълно безплатна както на доброволците, така и на нуждаещите се от кръв и става през сайта на БОДК , през мобилното приложение “Дари кръв“ и страницата на БОДК във “Фейсбук“ .

Само за изминалата година, БОДК е провела 193 акции за спешна помощ и намиране на кръводарители с конкретна кръвна група, с успеваемост над 91%.
​​