Изчезна емблематичното пано върху сградата на бившата баня в Петрич, превърната в нощно заведение от бизнесмена Н. Влахов

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Скулптори питат кмета Бръчков къде е творбата

 

Емблематичното пано от фигури, което повече от половин век красеше фасадната стена на бившата градска баня в Петрич, превърната в питейно заведение след приватизацията, е свалено. Петричани се питат къде се намират уникалните малки скулптори.

Възможно е фирмата, която санира сградата, да е прибрала на съхранение  ценното пано. Според известен петричанин, автор на герба на Петрич, уникалното художествено произведение е дело на грък. Той подарил на добра воля паното при откриване на минералната баня през миналия век и оттогава то е неизменна част от общия облик на града.

“Фигурите са направени от специална сплав и са подредени в композиция, която обединява цялостното виждане на автора за Петрич, като град на слънцето и минералните води.“, припомнят символиката на творбата скулптори. Те вече с писали до кмета на Петрич Димитър Бръчков, за да пипитат каква е съдбата на творбата.

Днес преди обяд никой от помощния персонал на заведението и работници от фирмата, която извършва санирането, не знаеше къде са историческите фигури. Не се знае дали паното е придобито като актив при закупуването на сградата от петричкия бизнесмен Николай Влахов или все още е собственост на община Петрич.