Дончев пита: Как допуснахме Европа да стане скучна?!

Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев се обяви за опростяване на административните процедури при кандидатстване за финансиране по европрограмите.

“Не можем да се позволим предприемач да казва, че му е по-лесно да тегли банков кредит, отколкото да кандидатства за финансиране по програма, това е сигнал колко тежки са процедурите, за да отиде финансирането там, където има нужда от него”, даде пример той в изказването си пред участниците в пленарното заседание на КОСАК в София.

По думите му опростяването на правилата не е административен каприз, а въпрос на подкрепа и улесняване.

Това не означава да няма силен, ефективен контрол, но в същото време не трябва бенефициентите да бъдат сковавани от страх, уточни вицепремиерът.

По думите му ЕС преживява криза на идентичността, а сред симптомите на заболяването са проблеми, свързани с миграционния натиск, въздигане на ирационалния популизъм в редица страни-членки.

Лекът, по думите му, е всеобщ консенсус какъв съюз ни е необходим, колко силен. Въпросът е защо допуснахме да се случи това с един от най-успешните проекти, как допуснахме Европа да стане скучна, неразбираема, коментира вицепремиерът.

Той посочи, че дебатът за кохезионната политика е дебат за бъдещето на Европа, индикатор колко вярваме в нея.

“Влизаме в следващата многогодишна финансова рамка без стратегия. Когато финансирането не е обвързано с ясни цели, крие риск при преговорите да се прави не най-добрата игра с числата, да има релокация на пари от един сектор в друг”, предупреди той, цитиран от БТА.

Дончев подчерта и че изразходването на пари трябва да бъде свързано и с реформи

 

 

 

 

 

dnes.bg