Румен Радев на двудневна визита при Вучич

С церемония по официалното посрещане на президента Румен Радев в Белград започна двудневната му визита по покана на сръбския му колега Александър Вучич.

Президентите Радев и Вучич проведоха среша на четири очи. На нея бяха дискутирани въпроси от двустранен характер, както и темите за подобряване на достъпа до здравеопазване и образование в районите, в които живее българското малцинство.

Сред акцентите на разговора са и развитието на инвестиционното сътрудничество, икономическият обмен и туризмът.

На 22 юни президентите Румен Радев и Александър Вучичще проведат среща с представителите на българското малцинство в Димитровград. Едни от големите проблеми на малцинството ни там са свързани със затруднения достъп до медицински грижи. В края на миналата година при прегледи на български лекари отВМА в Босилеград бе създадено напрежение, тъй като медиците бяха задържани за няколко часа от сръбските власти. Формалната причина тогава беше разрешение за провеждане на прегледите от Регионалния инспекторат по здравеопазването в Ниш.

Липсата на здравни грижи продължава да бъде един от големите проблеми на малцинството ни в съседна Сърбия. Най-близката болница е в Кюстендил, а най-близкото сръбско лечебно заведение е на 70-80 километра.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dariknews.bg