Наградените Николай Тончев и Петър Петков от Кюстендил: Намерихме пакета с марихуана на паркинг зад полицията, беше ни малко страх, да не помислят че е наща

Николай Тончев /вляво/ и Петър Петков

Двете момчета искат да станат програмисти и да изучават в училище повече за историята на България

 

Те са две обикновени момчета от Кюстендил. Николай Антонов Тончев е на 13 години и завърши 7- ми клас в ОУ „Професор Марин Дринов“. Петър Светославов Петков на 12 години и учи в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Те са приятели и комшии, а преди ден началникът на РУ Кюстендил Росен Райчев ги награди с грамоти за проявената бдителност и за това, че с поведението си са предотвратили престъпление. Ники и Пепи намират странна опаковка, занасят я в полицията, където се оказва че съдържа марихуана. С двамата ученика се срещнахме и ето какво разказаха те за в. Вяра.

“Това се случи в началото на месец май. Прибирахме се и вървяхме по улицата, която е в страни от сградата на полицията. Там на паркинга до тротоара бях клекнал да си завързвам маратонката и видях един пакет, малко по- малък от кутия цигари и странен. Викнах Пепи, който си играеше на телефона. Разгледахме го и видяхме, че от едната страна има нарисуван лист марихуана. Разпознахме го, тъй като сме виждали по телевизията как изглежда”, разказва Николай.

Двете момчета не се двоумят и тъй като полицията е на минутка път отнасят пакета там, като го предават на дежурния. Споделят, че малко ги е било страх, не че някой може да се появи в този миг, за да си го потърси, а да не би някой да ги види с марихуаната, да не помисли че е тяхна и да не викнат органите на реда.

“След като го предадохме на дежурния полицай, той извика други двама полицаи, които отвориха пликчето, изсипаха го на един лист, направиха тест и се оказа, че е марихуана. Повикаха и г- н Деянов от детска- педагогическа стая, за да ни разпитат. На него присъства и моят баща Светослав”, казва Петър и допълва, че баща му, който е програмист и майка му Силвия работи в детска градина, в началото са се притеснили, докато разберат от служителката в детска педагогическа стая, че всъщност съм извършил добро, а не съм се забъркал в нещо лошо.

Родителите на Николай – Антон, който служител в Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” и Кристина, работеща в обувна фирма също са били уведомени.

И на двамата до сега не им се е случвало да намират каквото и да е, особено пък марихуана. Знаят, че това е наркотик и не трябва да се използва от хората. Категорични са, че всеки трябва да постъпва като тях, когато намери нещо опасно на улицата или изгубени документи и пари.

За Николай и Петър лятната ваканция вече започна и те уплътняват свободното си време с игра на футбол и плуване на градския плаж. Ники е подал документи от есента да учи в Природоматематическата гимназия, специалност информационни технологии и програмиране. Въпреки, че има още много до завършване на средното си образувание, Пепи също мечтае да стане програмист, като своя татко.

И двамата признават, че не са отличници. Недоволни са, че в училище много малко се отделя за изучаване историята на България, а повече за историята на други държави. “Ние живеем в България и трябва да знаем нашата си история. Дали в Египет, за която страна учим толкова много, там учениците изучават за нашата страна. Много малко материал е включен в изучаването на българската история, а трябва много повече”, коментираха Николай и Петър.

Те отправят и апел към всеки, който намери някакъв странен пакет, изобщо да не се колебае, а да го предаде в полицията, особено ако става дума за наркотик, както и никога да не посягат към употреба на такива вещества.