Мухаррем Индже: Ердоган да е лидер не само на партията си!

Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже започна първата си пресконференция след изборите, като изгони екипа на телевизия, която по думите му го пренебрегвала по време на предизборната кампания, предаде ДПА. Изборните резултати класират Индже на второ място сред кандидатите след сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган в надпреварата за президентския стол. “Вие не излъчихте моите три големи митинга. Моля, просто напуснете”, каза Индже на представителите на ТРТ, преди да започне да говори пред медиите. Опозиционерният лидер заяви, че приема резултатите от изборите вчера, които сочат категорична победа на Ердоган.
“Няма значителна разлика между протоколите, достигнали до нас, и процентите, обявени от Висшата избирателна комисия. Признавам изборните резултати”, заяви Индже. Той изтъкна, че 15 милиона турци са гласували за него и посочи, че целта на НРП е броят им да нарасне на 30 милиона. “Ще работя за това”, каза кандидат-президентът. Индже предупреди за сериозната опасност за страната, идваща от новото ръководство на републиката, съобщи ТАСС. Индже призова Ердоган занапред да не се държи като лидер на своята собствена партия, а да протегне обятия за всички турски граждани и да сложи край на напрежението в страната.

“Започващият от днес работа режим представлява голяма опасност. Съсредоточаването на изпълнителна, законодателна и съдебна власт в ръцете на едни човек поставя въпроса за оцеляването. Ние ще живеем така и всички ще плащаме цена за това”, заяви той.

Индже смята, че Турция е скъсала връзката с демократичните ценности, с парламентарната система.

“Ние преминахме към режим на еднолично управление. Факторите, заплашващи обществения мир, ще останат актуални и ние ще продължим да чувстваме голяма тревога за нашето бъдеще”, каза Индже.