С високопроходими машини десетки се качиха до параклиса „Св. Иван Рилски” над Говедарци, “Бог ни обича”, прекръсти се отец Мечкаров след офроуда

Бившият полицай Иван Янакиев с приятели вдигна параклиса за по- малко от година, призна: На един бор видях икона на Св. Иван Рилски, Библия и кандило, така се реших, после разбрах, че това място е било оброчище

Майка му сготви 300 л курбан за гостите, които вдигаха наздравици и виха хора

Десетки жители на Говедарци и Дупница се изкатериха до параклиса „Св. Иван Рилски” в местността Ивова река- една от най – високите точки над самоковското село Говедарци. Миряните се събраха навръх църковния празник, посветен на пренасянето на мощите в манастира. Отец Мечкаров отслужи водосвет,  освети курбана и поръси със светена вода всички, дошли да почетат празника.

Параклисът се намира на 15 км от село Говедарци, изграден на старо оброчище на най- високата точка на местността Лакатица при Ивовата река. От там се вижда Рила и седемте Рилските езера. По думи на по- възрастните хора земетресения обаче разрушили стария храм. Главен инициатор за построяването на параклиса е бившият полицай Иван Янакиев от Говедарци. Преди три години с негови приятели решили да поставят малък параклис в района на древното оброчище. От тогава там всяка година се прави курбан за здраве и среща на хората, родени в селото и техни приятели от други  региони. С помощта на много доброволци от селото като Светослав Ушагелов, Стойне Галчев, Христо Вучов, Любомир Крушарски, Васил Бързанов, Емил Бързанов, Йордан Дормишев, Георги Спасов, Иван Калпачки, Христо Кацарски и други дарители  параклисът „Св. Иван Рилски”  е вдигнат за по-малко от година. По този черен и екстремен път за празника се качиха само професионални шофьори с високо проходими машини 4 х4 и руски джипове направени основно за офроуд . Пътя до там е образуван  от множество завои и дълбоки коловози. Въпреки това не малко любители на екстремните преживявания пристигаха на мястото пред параклиса и разказваха за високия адреналин и екстремните си преживявания в планината .

“ Бог ни обича“, кръстеше  се по път отец Мечкаров, които геройски превзе  трасето и изкачи билото на Рила. Докато джипът се люшкаше от една гума на друга, отец Любомир успокояваше пътниците, че машината е перфектна, а шофьорът Иван Янакиев професионалист.

Цели 15 минути бяха нужни на всички, за да се отърсят от адреналина. Георги Галчев  от Говедарци пък бе един от пешеходците, той измина разстоянието от 15км. в името на празника и приятелите му. От Дупница специално дойдоха Иван, Явор , Митко, Васко, Бойчо заедно с техните съпруги , всички приятели от ученическите години на Иван. Празникът уважи и д-р Георги Дормишев с негови приятели. По думите на Иван Янакиев на мястото хората са намирали убежище, което го провокирало да построи параклиса. „Преди години, като пасях стадото овце, забелязах на един бор закачена икона на Св. Иван Рилски, малка Библия , кандило и черпак. Идеята да построим параклиса дойде от там. По-късно разбрах, че това място е било оброчище “, споделя Иван.

По традиция 80 годишната леля Мария Янакиева, майка на бившия полицай Иван, приготви и раздаде безплатно над 300 литра вълшебно вкусен курбан за здраве, приготвен от овче и телешко месо. Поздравиха и първите й помощници –снаха й Ели, дъщеря й Надка Тасева, Иван Благоев, Любен Крушарски, Христо и Мариянка Гълъбови, Иван Янакиев, Иван Калпачки, Наталия Тасева, Огнян Янакиев, Светослав Ушагелов, Влади, Горица, Мария, които в продължение на пет часа обикаляха казаните и добавяха домати, пипер и мерудии. След отслужения молебен и освещаването на курбана от отец Мечкаров , последва веселата част. На дълги софри и пейки насядаха роднини, приятели които не са се виждали от месеци наред. Организатора Иван почерпи дошлите с 45 градусова ракия и домашно сирене. Вдигаха се тостове за здраве.

Семейство Янакиеви споделиха пред присъстващите, че по традиция всяка година събраните средства от манастира ги дарявали  за болни хора. Тази година средствата,  ще бъдат дарени за  младия мъж от Говедарци Красимир Джоргов, които страда от амиотрофична латерална склероза.

Празникът продължи около параклиса до късно с много настроение и  музика.