Инспектори спряха лифта за Безбог поради старост, той не спира да вози, местните: Чухме , че шефовете от техническия надзор са посрещали „Джулай Морнинг” на Безбог! Това е резил!

Кметът на Добринище Калин Галчев потвърди, че лифта работи до междинна станция.

Инспектори по технически надзор са спрели на документи лифта от село Добринище за хижа Без Бог поради технически неизправности, но на практика лифта работи до междинната станция и никога не е спирал, съобщиха източници на вестник ВЯРА от Държавната агенция по метрология и технически надзор.

Кметът на Добринище Калин Галчев потвърди пред ВЯРА, че лифтът до междинна станция  работи всеки ден без прекъсване. “ДАМТН установи, че съоръжението е технически неизправно и негодно за безопасна експлоатация,    съоръжението гази всички норми на безопасност. Може да възникне и инцидентът с лифта, той е напълно амортизиран, построен е 1988 година..” – потвърдиха инспектори. Те се чудят, защо новината за спирането на лифта не е качен на сайта на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

“Чухме , че шефове от техническия надзор са посрещали „Джулай Морнинг” на Безбог. Някой може и да си има уговорка с нашите шефове, на принципа “возете, но на документи нека си стои спрян, то цял един стълб се люлее, страшно е, но всеки носи глава на раменете, парите не са най-важни, особено когато става дума за човешки живот.Затова предупредете хората, да се знае.” – казаха работници от фирмата стопанисваща лифта.

Начална станция на лифта е изградена на 1600м.н.в., а горна станция на 2240м.н.в. Продължителността на изкачването/слизането от крайните точки е 27 минути с прекачване на една междинна станция. Разстоянието от град Добринище до хижа Гоце Делчев е 12 км. Пътят е асфалтиран и добре поддържан през всички сезон

Хижа Безбог /2240м.н.в./е в сърцето на Пирин, красиво разположена на брега на езеро сред панорама от високи планински върхове. През лятото тя е възлова точка за много кратки и по-дълги туристически маршрути, а през зимата  предлага уникална ски ваканция сред  девствена природа и белоснежна тишина.
Мястото е подходящо както за почитателите на белите спортове, така и за хора, които желаят да релаксират далеч от напрежението на града.

Хижата е реновирана и топла. Работи без прекъсване през цялата година.
Капацитетът на легловата база е 102 места + 6 допълнителни легла в апартаментите. Стаите са с различен стандарт: със санитарен възел в стаята, със санитарен възел на етажа и туристическа спалня.
Към хижата има столова с винаги  топло меню, кафе, чай и др.

През зимния сезон от месец декември до май, достигането да хижа Безбог е възможно само като се ползва седалковият лифт от хижа Гоце Делчев.