Ексхумираха тялото на Наим Сюлейманоглу по искане на японската му дъщеря

Изваждането на тленните останки бе направено по искане на Наоми Секай Мори. Японката твърди, че е дъщеря на родения в България тежкоатлет и ексхумацията бе поискана от нея, за да се докаже, че тя е наследничка на спортиста. Според гражданката на Страната на изгряващото слънце покойният спортист я е споменал в завещанието си.

Роднини на Сюлейманоглу в Турция се противопоставяха на искането на японката. Съд в най-големия турски град обаче постанови ексхумацията да се извърши. “Това е рутинна процедура при доказване на роднинска връзка”, мотивираха се магистратите.

Сюлейманоглу избяга от българския комунистически режим по време на Световното първенство по вдигане на тежести в Мелбърн, Австралия, и започна да се състезава за Турция. Той спечели златни медали от Олимпиадите в Сеул (1988), Барселона (1992) и Атланта (1996).

Спортистът никога не е сключвал брак, но има четири деца от три жени. Наоми Секай Мори е дъщеря от връзката му с японската журналистка Киоко Мори. Двамата се запознаха на Олимпийските игри в столицата на Южна Корея, а по-късно се преселиха в Турция. Наоми Секай Мори е родена през 1991 г. в Анкара.

50-годишният Сюлейманоглу почина на 18 ноември 2017 г. в турска болница малко след трансплантация на черен дроб.