Българското председателство: Над 1900 проведени заседания и над 524 000 чуждестранни туристи в столицата

Няма държава членка, която да не оценява това, което България е успяла да направи в европейската перспектива на страните от Западните Балкани

В сградата на Българската търговско-промишлена палата се проведе среща на Евроклуба, в която бяха представени и коментирани резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС.

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и вицепремиерът и министър на външните работи на Р България Екатерина Захариева.

От думите на министър Павлова стана ясно, че по време на Европредседателството имаме 78 напълно приключени досиета от 105 наследени, 163 триалога и над 1900 проведени заседания. Тя заяви, че с удовлетворение предава Eвропредседателството на Австрия, защото работата от наша страна е била свършена добре. Според нея нещото, с което ще бъде запомнено Европредседателството е, че работата е протекла под девиза ни – „Съединението прави силата“ и сме успели да запазим единството и съюза ни. Министър Павлова допълни, че според последното социологическо проучване за Европредседателството 80% от българските граждани дават своята положителна оценка за него. Тя заяви, че Европейската стратегия за младите хора, Европейската рамка за чиракуване и Еврооейския корпус за солидарност които бяха приета тук в София са в името на това младите да имат по-голям шанс за развитие.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС е било послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. По думите и стана ясно, че Столична Община МВР и СДВР са успели да направят така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца. Тя изрази надежда, че София ще продължи да използва натрупаният опит по време на Европредседателството.

Министърът на външните работи и вицепремиер на Република България Екатерина Захариева заяви, че няма държава членка, която да не оценява това, което България е успяла да направи в европейската перспектива на страните от Западните Балкани. По думите и по време на Европредседателството са се провели над 90 събития с участието на страните от Западните Балкани. Тя заяви още, че по време на Европредседателството за първи път от 15 години всички 28 европейски лидери и всички 6 Балкански лидери са били на обща среща. Като важен резултат тя изтъкна и започналите преговори на ЕС със Скопие и Тирана и то с ясен времеви хоризонт. По думите и това, което е най-важното и ще остане дългосрочно е, че ние и всеки един от нас чувства новия дух на Балканите.

Според министър Захариева това е нещо, което трудно ще бъде обърнато в обратна посока. Друг важен резултат, който министър Захариева подчерта е, че по време на Европредседателството се реши въпросът с името на Македония и се ратифицира договора за границите с Черна Гора и Косово. Тя допълни, че интересът към инвестиции между България и Македония се е удвоил, обменът на туристи между двете държави се е увеличил с около 10%, а стокообменът се е увеличил с 11,5 %.