Осъдиха мъж, въртял незаконна търговия черни и цветни метали в Радомир

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Радомир съдът е признал за виновен Б.Д. за извършено от него престъпление по чл. 234б, ал.1, пр.1 от Наказателния кодекс.

В периода от месец юни 2013 година до март 2016-та, подсъдимият е изкупувал от различни граждани отпадъци от черни и цветни метали в града. Въпросната търговска дейност той е извършвал в нарушение на Закона за управление на отпадъците, тъй като не е притежавал съответния лиценз, изискващ се по нормативен акт.

За близо три години Б.Д. изкупил стари негодни леки автомобили – 69.83 тона (на основата на черни метали), на стойност 16 830 лева.

С присъда на Районния съд в Радомир му е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, глоба в размер на пет хиляди лева и „лишаване от право да упражнява търговска дейност” за срок от една година.

Веществените доказателства по делото – шестдесет и девет броя леки автомобили се отнемат в полза на държавата. Подсъдимият следва да заплати и сумата от 3 219.24 лева, представляващи разноски по досъдебното производство и още 120 лева за такива, извършени на фазата на съдебното следствие.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Перник.