Под диригентската палка на К. Костадинов ОбС опрости данъците на бизнес дама от Дупница, Й. Димитров: На комисия беше против, имаш две лица

Костадин Костадинов

Юристът на общината Милен Попов: Това е популизъм, сезирам Комисия за противодействие на корупцията Да провери шарили ли са съветници по обществени поръчки на общината

Председателят на икономическата комисия Костадин Костадинов и лидер на ОДБ въведе практиката всеки гражданин с доход до 1000 лв. да внася молби за опрощаване на данъци.

Йордан Димитров на втория ред, пред него Йордан Йорданов и Асен Пилев.

Костадинов обяви, че данъци не трябва да се плащат от хора, чиито доходи са до 1000 лв., а такава са 80% от жителите на общината. Изявлението си той направи по повод постъпила при него молба от дама,която има два апартамента и магазин, който дава под наем. Тя има и доходи по трудов договор, но не иска да си плаща данъците и таксите в общината.

Пламен Соколов и Виолета Зашева.

Под вдъхновеното изказване на Костадин Костадинов всички съветнице от БСП, БДЦ и останалите, с изключение на ГЕРБ, решиха да бъдат добри и дадат съгласие за опрощаване на всички дължими данъци на тази персона.

Милен Попов

„Значи и ние можем и всеки гражданин може да се възползва от тази практика. И моите доходи са на половината от тези 1000 лв. и аз ще апелирам Костадинов да ми опрости данъците”, коментираха хора в залата.

Съветниците дадоха положително становище да бъдат опростени данъците на жената, което ще се изпрати до президента Румен Радев.

Юристът на общината Милен Попов беше категоричен, че решението на съветниците е абсолютно незаконно.

„Кой си ти, бе? Ти ли ще ми кажеш? Ние откриваме процедура, ти ли ще кажеш кое е законно?”, тръгна със заплашителна стъпка Костадинов.

Милен Попов пред „Вяра” заяви: „Това е очеваден популизъм и демагогия. Сумите са събираеми и липса правомощия за тяхното опрощаване. Тя има доходи, има имущество, поради което сумата е събираема и не можа да бъде опростена.

Решението на съветниците, начело с Костадин Костадинов, е началото на една порочна практика. Той е първият политик в България, който от трибуната на Общинския съвет се обяви против плащането на данъците. За Костадин Костадинов ще кажа следното, че още в понеделник ще поискам информация за това дали е истина, че той и други общински съветници около него получават финансови средства от изпълнението на обществени поръчки. Като общински съветници те са декларирали, че няма да използват позициите си, за да получават обществени поръчки. И наистина директно сключени договори с общината може и да няма, но публична тайна е, че съветнициса санирали блокове, укрепвали са реки и май като подизпълнители не са пропуснали нито една обществена поръчка. Тъй като има и серия публикации във вестник „Вяра” в тази посока и много хора ме питата, смятам да сезирам Комисия за противодействие на корупцията.”

След гласуването на докладната думата взе Йордан Димитров от ГЕРБ, член на Икономическата комисия, който обяви, че на заседанието на комисията Костадинов е бил против опрощаването, а на сесията е шокирал всички, като и подкрепил предложението. „Едно говориш в комисия, друго тук. Имаш две лица.”, обвини го Димитров.

„Кой чисти р. Джерман? Кой?”, скочи като ужилен на микрофона бившият кмет Пламен Соколов. „В дворовете на някой хора, които се опълчиха срещу този в реката и компания, бомби гърмяха. А сега някой връща котилото в общината. Ще ви кажа кой чисти реката- Т-О-Ц-И.”, спелува буква по буква Соколов.