Строителят Валери Иванов от Кюстендил откри гигантска пърхутка: Тежи поне 3 кг, не я откъснах

Валери Иванов

На три големи гъби пърхутки се натъкнал строителят Валери Иванов от Кюстендил. Находката се намирала на ул. “Гоце Делчев” в областния град, а Иванов ги съзрял, когато отивал на гости.

Огромната гъба пърхутка бе премерена, без да бъде откъсвана.

“Отивах към приятели и ги съзрях. Не съм гъбар, не познавам всички видове гъби и затова се съобразявам. Тези гъби обаче ги разпознах, че са пърхутки. И нали съм строителен майстор, у себе си винаги имам ролетка, опънах я да премеря по-голямата. Тя наистина си бе огромна, малко над 51 см и повече даже диаметър.

Другите две по-малки гъби

Като я пипнах, усетих, че леко е омекнала и не сме ги късали, оставих ги, но най-голямата сигурно тежеше близо 3 кг. Инак са много вкусни, като се нарежат на филийки и се панират. Явно дъждовете това лято са причина освен за многото гъби, а и за тяхната големина”, сподели с усмивка Иванов.

Това лято големи пърхутки има почти в целия регион. Както в. „Вяра” писа преди две седмици, огромна гъба пърхутка с тегло над 3 кг и 70 см диаметър откри кюстендилското семейство Цветанка и Димитър Начови. Те се натъкнали на този шедьовър на природата в близост до къщата си в Шопска махала в село Пелатиково, община Невестино, където предпочитат да живеят лятото. Пенсионерите тогава я сготвиха и похапнаха вкусно.