Поп №1 на Кюстендил Генади Генадиев освети 3-метровия кръст в Раждавица, зам.-кметът Плачккова и съпругът й Атанас: Всеки е длъжен да направи нещо добро за другите

Архиерейският наместник отец Генади Генадиев освети 3-метров кръст.

На разпятието е изписано „Христос победител” и е поставен знакът на Бог – като началото и края

 

Архирейският наместник на Кюстендил отец Генади Генадиев освети 3-метров кръст, поставен на скала над кюстендилското село Раждавица. Ритуалът, на който дойдоха повече от 40 местни хора, както и родени тук, но изнесли се преди години по различни краища, стана на празника Св. Седмочисленици и Св. Пантелеймон. Мястото, както и датата не са избрани случайно. Оттам се разкрива панорамна гледка към селото. Има изградена пейка с навес, където можеш да се подслониш при вятър и валеж.

Инициативата за поставянето на кръста е на семейство Плачкови – Росица и Атанас. Тя е зам.-кмет на община Кюстендил, а той работи в системата на МВР. На 27 юли, когато е празникът Св. Пантелеймон, двамата имат още два повода за празнуване освен освещаването на кръста. На тази дата Росица Плачкова има рожден ден, а преди 22 години са сключили и брак. Уникалният кръст е изработен от Атанас от метал да пази селото, но и да го популяризира като туристическа дестинация. Орнаментиката за кръста е закупена от него.

Атанас и Росица Плачкови (отляво надясно) са инициатори за поставянето на кръста.

“Баща ми е роден в село Раждавица и смея да твърдя, че това е най-красивото село в България. Прекрасно кътче, заобиколено от планини. Много неща могат да се видят, много история може да се разкаже за него. Няма как да бъда равнодушен. Тази моя инициатива бе продиктувана съвсем спонтанно. Според мен всеки човек е длъжен да направи нещо добро за другите и мисля, че с тази моя постъпка направих именно това и съм безкрайно доволен, че толкова хора дойдоха на това място. То е символично и популярно за всички местни жители. Казва се На скалата и аз като дете съм си играл, а оттук се вижда цялото село. Надявам се тук, където е и беседката, да се превърне в любимо място на младежите. Сега разбрах, че преди повече от 60 години тук, на това място, е имало и къща. Самата дата я избрахме не само заради празника Св. Пантелеймон. На 27 юли моята съпруга има рожден ден, а и честваме 22 години от нашата сватба. На всички пожелавам най-вече здраве”, сподели Атанас Плачков.

От едната страна на кръста е изписано „Христос победител”, а от другата страна е поставен знакът на Бог – като началото и края, като надписът е дело на Росица Плачкова.

Кметът на Раждавица Стоян Раждавички, кметът на съседното село Шишковци Климент Терзийски, съветници, общинари от Кюстендил уважиха с присъствието си освещаването на новия закрилник на Раждавица.