Пеещият и светещ фонтан изнесе първото си шоу пред десетки кюстендилци, облицован е с китайски мрамор

Светещият и пеещ фонтан пред Художествената галерия

7 декара гръцки чимове, кът за отдих, детска площадка и десетки пейки покриват изграждащия се парк “Галерията”, реновирането приключва до септември

Десетки кюстендилци се насладиха на първия пробен вечерен тест на пеещия фонтан, който е една от атракциите на изграждащия се парк “Галерията” в центъра на града. Хора от екипа, който отговаря за водната атракция, изпробваха съоръжението късно във вторник вечерта, за да направят нужните настройки както във височината на 36-те дюзи, през които преминава водата, така и шестте различни светлини, които излъчват те под музикален съпровод.

Пространството пред читалището е с нова визия.

Това е и първата такава атракция за Кюстендил. Преди години на това място и в градинката пред областната управа имаше два фонтана, които бяха на друг принцип и водата падаше като водопад. Там той отдавна бе напълнен със земя, залесен и изградена статуя – ръка, държаща ябълка. Новият фонтан предизвика огромна вълна от дискусии в социалните мрежи под поместените клипове и снимки на композицията.

От “Браво, страхотно е и красиво” през “Сега трябва да си го пазим” до “Винаги съм се радвал за нещо ново, направено в Кюстендил… било то детски градини, паркове, велоалеи, люлки, пързалки и т.н.” бяха само част от многото коментари и реакции.

Шадраванът е с размери 15х15 метра, облицовката е изцяло с китайски мрамор, връзките и другото оборудване на фонтана е внос от Италия. Всичко се управлява електронно, като то се намира в ХГ “Владимир Димитров-Майстора”, споделиха хора от фирмата.

Фонтанът е изграден по проект „Благоустрояване на градската среда в град Кюстендил“, който се финансира по европрограмата „Региони в растеж”. Проектът включваше: благоустрояване на парковата зона – парк „Галерията”, обновяване на средата по поречието на река Банщица, изграждане на улица и парцел за озеленяване, рехабилитиране и създаване на 59 822 квадратни метра незастроени зелени площи в градски район.

Около 7 декара от изграждания наново парк се покриват с чимове, внос от Гърция, а самото му реновиране се прави за около 3 милиона лева. Премахнати са съществуващите настилки и са положени нови, обособени са нови алеи, дори и мозайката по стълбите на читалище “Братство” беше премахната и е заменена с нова мраморна. Предвижда се и детска площадка върху 27 кв. метра, засадени са нови дървета и храсти. На мястото на досегашния паркинг ще бъде подредена експозиция на открито с археологически находки от древна Пауталия.

Официално фонтанът ще бъде пуснат до средата на месеца, тъй като по него все още се работи. Той ще звучи и ще свети по 35 минути вечер, като ще изпълнява класическа и друга по жанр музика. От едната му страна е изградена малка трибуна от същите плочки, където хората могат да сядат и да се наслаждават на фонтана.

Гледайте видео тук: