Цената на дървата за огрев в Дупница счупи рекорда – кубикът стигна 100 лв.

Румяна Шангалова

Мариана Каримова: Не съм оптимист, че ще поевтинеят

Тон въглища от Бобов дол е 295 лв., а донбаски – 320 лв., тон пелети стига до 420 лв.

Дървата за огрев стигнаха до рекордно високи цени, установи проверка на „Вяра”. Дъбовите и буковите дърва стигнаха до 100 лв. за кубик. „Имаме дърва, но са много скъпи. Дъбовите и букови метровки са по 90 лв./куб. м. Имаме нова машина, която ги реже и цепи, и това струва по 9 лв. за кубик.

Заредили сме и чамови дърва, метровките са по 55 лв./куб. Много време нямаше дърва, опитвахме се да заредим, но няма достатъчно дърва. Затова не съм оптимист, че ще поевтинеят”, сподели Мариана Каримова, която държи склад за отоплителни материали. В същия склад в момента има въглища само в чували. „Засега не сме зареждали с нови въглища, продаваме останалите ни от пролетта. При нас са само в чувалчета от по 25 килограма. Един чувал въглища от „Ораново” е 7 лв. и 50 ст., а от Бобов дол – 8 лв.”, допълни собственичката на склада.

В „Топливо” АД разполагат с достатъчно въглища и дърва, има и търсене, уверява управителката Румяна Шангалова. Заредено е с бобовдолски и донбаски въглища, с букови и дъбови дърва. Има и пелети, които стават все по-предпочитани. Цената на тон бобовдолски въглища е 295 лв., а на донбаските – 320 лв. „Разликата е в калоричността. Вносните са по-калорични и изгарят почти без остатъци, докато при въглищата от Бобов дол има повече боклук. Дървата – метровки са по 90 лв./куб. м, а на палети – по 63 лв. за един палет, който е под кубик. Кубикът нарязани и нацепени дърва излиза около 100 лв. Пелетите, които напоследък са много модерни, струват между 400 и 420 лв. на тон. Като за летен сезон търсенето е добро. Продаваме по около 50 тона месечно донбаски и толкова бобовдолски въглища. Явно хората се зареждат по-отрано. Така избягват поскъпването. Донбаските въглища и пелетите са на летни цени и очакваме да поскъпнат. През зимата донбаските въглища бяха около 380 лв./тон. При въглищата от Бобов дол няма летни и зимни цени, от мината нямат такава политика за цени според сезона”, обясни Румяна Шангалова.