Кюстендилци почетоха 2 години от смъртта на дарителката Лили Шмидт, кметът Паунов: Хубаво е в града да има модерен хоспис, но това изисква солидна издръжка

Паметникът на Лили Шмидт бе обсипан с цветя.

2-рата годишнина от смъртта на почетния гражданин на града Лили Шмидт бе отбелязана в Кюстендил. Своята признателност към дарителката засвидетелстваха кметът Петър Паунов, зам.-кметът Светослав Василев, членове на Женското дружество „Майчина любов”, потребители от Дом “Ильо войвода”, с директор Анелия Велинова, десетки кюстендилци.

Областният управител Виктор Янев и кметът Петър Паунов почетоха дарителката.

Те поднесоха цветя пред паметника й, пред Общинската социална трапезария, която носи нейното име. Лили Шмидт е създателка на Социалната трапезария за бедни в Кюстендил, която вече е общинска и подпомага изхранването на над 300 души в нужда. Виолета Атанасова – председател на Женското дружество „Майчина любов”, прочете искане за изграждането на Дом за възрастни хора в Кюстендил, като връчи документа на кмета Петър Паунов. ”Заминаването на много млади кюстендилци за чужбина остави значителна част от техните родители сами, като с напредването на възрастта им проблемът с тяхното обгрижване и социалните им комуникации става все по-сложен. Градът ни има все по-остра нужда от дом, в който възрастните хора да живеят спокойно и с достойнство”, се посочва в искането. По думите на Петър Паунов нуждата от изграждане на такъв Дом за възрастни и самотни хора наистина е наложителна.

Виолета Атанасова

“Безспорно е належаща нуждата. За съжаление трябва да степенуваме нуждите на хората, както знаете, има много хора със специални потребности. Полагаме грижа да се изградят центрове и за тях. Но първо ще изложим съображенията ни пред „Майчина любов”, а след това пред обществеността. Чакаме и новия социален закон. Финансирането на подобна услуга е нещо много солидно. Един модерен хоспис от западен тип, който бихме желали, изисква много солидна издръжка. Анализът на финансовите източници трябва да е пълен”, каза кметът Петър Паунов.