Самоуби се бивш зам. вътрешен министър: Прибрал се от лов в добро настроение, хапнал и… дръпнал спусъка

Румен Андреев

Бившият зам. вътрешен министър Румен Андреев се е самоубил в събота вечерта. Той се е пострелял в главата в семейната вила в софийската местност Щъркелово гнездо.

Андреев се прибрал от лов в добро настроение, хапнал и… дръпнал спусъка. Не е имало семеен скандал”, категоричен е източник от близкото обкръжение на бившия зам.-министър.

„Не мога да повярвам! Няма нормална логика, която да го накара да посегне на живота си“, казала съпругата на Андреев Валя Агаина пред Epicenter.bg.

Нищо не подсказвало, че Андреев ще посегне на живота си. В събота сутринта той, както обикновено, отишъл на лов с приятели. Върнал се обаче малко по-рано от обичайното – към 14,30 часа и легнал веднага да си почива. Към 18 часа съпругата му отишла да го събуди, той с голяма неохота станал. “Едвам, едвам се вдигна”, каза Агаина. Тя го помолила да отиде да купи хляб от магазина в селото, излязла навън да прибере прането от простора и в един момент чула изстрел. Като се върнала във вилата, го видяла проснат на земята в хола, оплискан в кръв. Обезумяла, Агаина изтичала до съсед лекар. Когато докторът го видял, само казал: “Той вече няма нужда от мен”.

В последните години Румен Андреев страдал от тежко заболяване на тазобедрената става, придружено с нетърпими на моменти болки. Взимал болкоуспокоителни, но все по-често прибягвал до алкохола. Съпругата му го е молела да спре с пиенето. “Криеше се, за да пие. Казвах му – спри да пиеш! Много го болеше! Но каквото и да е било, няма нормална логика, за да го направи“, чуди се Валентина Агаина.

Веднага се обадила в полицията, първо доши от 8-о РПУ, после от СДВР, накрая от Съдебна медицина. До 5 часа сутринта продължил огледът и разследването. Няма съмнение, че става въпрос за самоубийство, но на трупа ще бъда направена аутопсия.

Румен Андреев е роден през 1951 г. в София. Има магистърска степен по право, придобита в периода 1969-1974 г. в Софийски университет “Св. св. Климент Охридски”; образователен курс “Разследване на убийства” във ФБР – седалище Будапеща и участие в туининг проект по ФАР. Отбива редовната си военна служба в периода 1974-1976 г. Кариерата си започва през 1976 г. като стажант-съдия в Софийския градски съд.

От 1977 г. постъпва в следствието. В Националната следствена служба е от самото й създаване през 1979 г. Работи като следовател, след това става заместник-директор и по-късно зам.-министър на МВР в правителството на Тройната коалиция. От 18 юни 2009 г. е следовател в НСлС, сектор “Разследване по дела с особена фактическа и правна сложност, по дела за престъпления, извършени в чужбина, по искания за правна помощ, както и за разследване по дела в други случаи, предвидени със закон”.