Спасително-издирвателната операция за изчезналите след рухването на моста "Моранди" в Генуа приключи.

Правителството обяви, че ще бъде задействан план, който да модернизира и да направи безопасна застаряващата италианска инфраструктура

 

Спасително-издирвателната операция за изчезналите след рухването на моста „Моранди“ на автомагистрала А10 в италианския град Генуа приключи, след като труповете на 3-членното семейство, за което бе съобщено в събота, бяха извадени от автомобила, в който бяха затиснати. Така официално обявеният от префектурата на Генуа брой на жертвите стана 43, предадоха „Ройтерс” и ДПА. Деветима пострадали остават в болница, като 4-ма от тях са в критично състояние, се казва в съобщението.

Макар че вече е изяснена съдбата на всички, смятани за изчезнали, служителят от спасителния отряд Стефано Занут каза по телевизия Sky TG24: „Нашата работа продължава, за да имаме пълна сигурност, че никой не е останал затрупан под развалините“.

Служителите от отряда вече не смятат, че ще намерят още загинали, но имат за задача да обезопасят терена с руините и да помогнат на следствието да установи причините за трагедията.

В събота в Генуа бяха погребани 19 от жертвите на рухването на моста „Моранди”, предадоха „Франс прес” и „Асошиейтед прес”. На церемонията присъстваха водещи италиански политици. Тя се проведе в залата на експозиционния парк в Генуа. На нея освен католическата проповед имаше и молитва, произнесена от имам в памет на двамата албанци мюсюлмани, загинали при рухването на моста. В момент, в който крайната десница е на власт и се умножиха случаите на физическо и на вербално насилие срещу чужденци и мюсюлмани, на церемонията отекна четирикратното повторение на Аллах е велик, произнесено от имама.

След церемонията италианският президент Серджо Матарела каза, че рухването на моста е неприемлива трагедия и се ангажира да има бързо разследване и то да доведе до осъждане на отговорните лица. Президентът поиска гаранции, че пътищата в страната са безопасни. Той също така разговаря с близките на жертвите.

При първата си пресконференция вчера след инцидента шефовете на компанията, която оперира моста и още хиляди километри магистрали в Италия, обявиха, че отпускат половин милиард евро за ликвидиране на последствията от срутването на естакадата и за изграждането на нов мост на мястото на падналия, което според тях може да стане за 8 месеца. Те казаха също така, че създават два фонда за подпомагане на семействата на жертвите и за евакуираните от жилищата, намиращи се под моста, които ще се нуждаят от нови. От компанията не пожелаха да коментират инициираната от правителството процедура по отнемане на лиценза на компанията, като посочиха, че биха искали първо да научат резултатите от разследването на причините за рухването на моста.

Междувременно правителството обяви, че ще бъде задействан план, който да модернизира и да направи безопасна застаряващата италианска инфраструктура.

В интервю за вестник „Месаджеро“ Джанкарло Джорджети – заместник-началник на канцеларията на премиера Джузепе Конте и член на ръководството на партия „Лига“, каза, че в плана ще бъдат включени магистрали, мостове, виадукти, а също и държавни училища.

„Това ще бъде рехабилитационна операция без прецедент и с огромни инвестиции в обществената инфраструктура, подчерта той. Джорджети не уточни цялостната стойност на плана, но посочи, че за него няма да важат никакви „дефицити, ограничения или правила на ЕС“.