Възрастна жена от Петрич е измамена по телефона с 14 000 лева, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР-Благоевград. По информация на кореспондент на в. „Вяра” потърпевшата е 80-годишната бивша учителка Елена Попова. Сигналът в РУ-Петрич е получен от 80-годишната жена. Вчера около 16,30 часа непознато за нея лице, което се представило за полицейски служител, й е поискало парична сума като съдействие за залавяне на телефонни измамници. Жената събрала всичките си спестени пари и ги оставила пред един от близките контейнери на улица в квартал „Поляните“, до къщата на починал наскоро петрички бизнесмен. Своевременно жената сигнализирала на сина си Виктор и му съобщила, че помогнала в акция на петричката полиция за залавянето на телефонни измамници.

В Петрич от подобен вид престъпления страдат най-често възрастните хора. Преди седмица отново по познатата схема бе ужилена жена, майка на чиновник, а преди нея изгоря тъщата на служител на Общинска служба „Земеделие“. От ОД на МВР-Благоевград призовават гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми. При провеждането на полицейски операции органите на МВР разполагат със собствени средства и няма утвърдена практика полицейските служители да искат лични парични средства и ценности от гражданите. За предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки, е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно).

 Венко Стефанов

1 коментар

  1. Само връщането на „Закон за изтребление на разбойниците“ от 1922 год./с допълнения/,ще се справи трайно с тези измамници,крадци,убийци и др.престъпници.МВР задържа някои от тях,но никога не достига до покровителите им.Като ги задържи,ако няма годни доказателства, или ще ги оправдае съдията,или ги осъждат малко,несправедливо…..и т.н.Те за това се умножават,а не намаляват.

Comments are closed.