Сърбите се хвалят  – имали най-подготвената армия на Балканите

Новото въоръжение на Сърбия

Без излишна скромност Сърбия може да се похвали с най-добре подготвената армия в региона, придобила едни от най-новите оръжия, подчертава електронното издание на водещия белградски ежедневник „Данас“, цитирано от „Фокус”.

Според експерти въоръжените сили на западната ни съседка са най-силните, в сравнение с армиите на страните от някогашна Югославия, макар почти всички от тях да са членове на НАТО. От редакцията припомнят, че в началото на седмицата Сърбия прие два ремонтирани руски МиГ-29, а през есента се очаква предаването на седем бойни хеликоптера Ми-35, други три Ми-17, а също и девет Еърбъс H145M.

Според военния анализатор Владе Радулович е факт, че в последно време се забелязват множество положителни промени в сръбската армия, свързани най-вече с ремонта, оборудването и модернизацията на въоръжението й. Така изглежда, че въпреки неспокойните времена, кризата и различните предизвикателства, пред които са били изправени въоръжените сили през последните десетилетия, развитието им тръгва в положителна посока.

Въоръжените сили на Сърбия превъзхождат по оръжие армиите на други страни от бивша Югославия. Най-близко до сърбите са хърватите, които също полагат усилия за модернизиране, но армията на Белград все още изпреварва тази на Загреб по редица показатели. „Не трябва да забравяме, че тя все пак и страна -членка на НАТО, което от своя страна дава предимство на Хърватия“, обясни Радулович.

Други страни от бивша Югославия, както и Албания, остават далеч зад сърбите, които не изостават зад страни като България и Унгария – също част от алианса. Директорът на Международния институт за сигурност Орхан Драгаш подчерта, че Сърбия разполага – без съмнение, с най-добре оборудваната армия не само в региона, но и в Европа.