Иран определи възобновяването на санкциите като „открита икономическа агресия“

 

 

Иран отнесе санкциите на Съединените щати до най-високата съдебна инстанция на ООН – Международния съд в Хага, предаде „Асошиейтед прес”.

Целта на Техеран е в крайна сметка санкциите, възстановени с решение на президента на САЩ Доналд Тръмп отпреди няколко месеца, да бъдат отменени.

Иран определи възобновяването на санкциите като „открита икономическа агресия“, отбелязва АП. Иран внесе иска в Международния съд миналия месец.

Техеран поддържа тезата, че въведените на 8 май от правителството на Тръмп санкции са нарушение на двустранно споразумение от 1955 г. – Договора за приятелство – регулиращо икономическите и консулските им взаимоотношения.

Днес на първото заседание в Хага по внесения от Техеран иск Иран поиска международният съд незабавно да преустанови действието на санкциите, за да защити иранските интереси, докато не приключи делото, в което се оспорва законността на санкциите – процедура, която може да отнеме години.

През май американският президент заяви, че ще оттегли страната си от подписаното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма и че ще възстанови режима на санкции срещу Техеран. Вашингтон заплаши да наложи санкции и на други страни, ако до началото на ноември те не спрат да внасят ирански петрол.

Иранският представител по делото пред Международния съд в Хага Мохсен Мохеби заяви, че решението на САЩ е явно нарушение на договора от 1955 г., защото има за цел „да навреди във възможно най-голяма степен на иранската икономика“.

Споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. предвижда върху нея да бъдат въведени ограничения в замяна на отменяне на повечето американски и международни санкции.

Документът обаче предвижда времеви ограничения и не се отнася до програмата на Иран за балистични ракети и регионалната му политика в Сирия и на други места.

Именно тези пропуски нееднократно бяха изтъквани от Тръмп като причина да определи споразумението като „най-лошото, подписвано някога“, отбелязва „Асошиейтед прес”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

btvnovinite.bg