Самоковци питат: Има ли полза от подземните контейнери за 50 000 лв., след като до тях са сложени пластмасови? БКС: Вадим от умрели животни до скапали домати, проблем е ниската култура

Има ли ефект от подземните контейнери в Самоков, след като общината даде 50 000 лв. за тях?, питат самоковци. Хората се интересуват от реалните ползи и резултати от въпросните контейнери в читателски сигнал до „Вяра”. „Преди около година в Самоков и Боровец бяха поставени подземни контейнери. Забелязах, че пред подземните контейнери, намиращи се пред офис на банка, са сложени нови пластмасови контейнери. Защо? Не се ли ползват подземните? Очакваните предимства бяха боклукът да не се вижда, да е по-чисто и да не мирише. А хората в района разказват, че макар и европейска, новата придобивка вече е побългарена. За подземните контейнери се дадоха 50 000 лв.“, коментират читателите на в. „Вяра“.

Потърсихме официална информация от служителите на фирма БКС, които най-добре познават тематиката. „Подземните контейнери са най-ефективни“, заявиха експертите от фирмата. „Това е бъдещето – боклукът не бива да се вижда. Ниската култура на хората обаче предизвиква проблеми. Сметта се изхвърля до контейнерите. Кръчми от Боровец не искат да ползват достатъчно контейнери според нуждите си и карат сметта си в Самоков. Масово смет се изхвърля в найлонови чували до контейнера – това е в най-добрия случай. Носят от Боровец, от Самоков и т.н. Възмутително е, че в подземните контейнери в центъра на Самоков вадим от умрели животни, мебели до скапани домати и пъпеши. Пластмасовите контейнери, поставени пред подземните пред офиса на банка, ще се махнат, след като колата, с която се почистват подземните контейнери, излезе от ремонт“ – поясниха от БКС в отговор на читателския въпрос до в. “Вяра“. След подаване на сигнала до БКС вчера веднага пластмасовите контейнери бяха махнати и вече може да се ползват подземните. От БКС припомнят, че сметта от почистване на тревни площи или строителни материали може да бъде извозена от общината, която е посочила телефони за извършване на услугата.

„Само преди дни в кв. „Езерото“ е почиствано, косена е трева и е изхвърлена до контейнера. Регионалното сметище има компостираща система, нека сметта се кара там“ – призовават от БКС. В момента фирма БКС продължава асфалтиране и текущи ремонти в Самоков и селата. Работи се по ул. „Отец Паисий“, разширяват се платната и по бул. „България“. Общата стойност на текущите и основни ремонти е 15 000 лв.

Марияна Вучова