Безплатни измервания на здравни показатели със зелената линейка на Фондация АДРА ще се проведат в следващите дни в Дупница със съдействието на Общината. Возилото ще бъде паркирано на пл. Свобода и всеки желаещ ще може напълно безплатно да се подложи на изследванията – тегло, ръст, процент на мазнините в тялото, обем на бял дроб, кръвна захар, еластичност на кръвоносните съдове, костна плътност, кръвно налягане, ЕКГ по преценка на лекар, както и консултации. Линейката ще бъде в Дупница от четвъртък до събота (включително) като часовете за изследванията са от 13 до 17,30 часа. Всеки ден ще има и здравни беседи от лекар-специалист от 18.00 до 19.30 ч. в заседателната зала на администрацията.

Инициативата е наречена „Здравно експо“,  мерим костната плътност, кръвната захар, кръвното налягане, телесното тегло , белодробната функция и др., обясни д-р Веска Войчева, бивш директор на надзора по заразни болести при РЗИ и част от медицинския екип на „Зелената линейка“. Общо 9 са постовете, които всеки може да посети. Няма никакви ограничения за пол и възраст. Макар остеопорозата да засяга по-възрастните хора, изследвания се правят и на по-младите, тъй като заболяването подмладява. Ако бъде открито навреме, остеопорозата може да се  лекува и стопира.

Резултатите от изследванията се описват в пациентски лист и всеки ги получава веднага. Ако има открито някакво заболяване, пациентите се насочват към личния си лекар, каза д-р Войчева. Тя допълни, че за съжаление българите стават все по-болни. Особено хората в селата имат по-малък достъп до медицинска помощ, затова именно „Зелената линейка“ се е насочила към такива райони. Хората там бързо научават, че им гостуваме,   първи ни чакат на площада, където обикновено се стационираме, коментира д-р Войчева.

Please follow and like us: